Şeker pancarının faydaları nelerdir? Şeker pancarı ile ne yapmalı?

genişletmek

Şeker pancarının faydaları nelerdir?

Şeker hayatımızın bir parçasıdır. Gazlı içecekler, hamur işleri, kekler ve hatta bazı soslar ve işlenmiş gıdalarla düzenli olarak tüketiyoruz. Pancar şekerinin ne olduğunu biliyor musun? Pancar şekeri, şeker pancarından elde edilir. Genellikle salatalarda yediğimiz pancar familyasından bir köktür. Bilmiyor olabilirsiniz ama bu bitki, şeker kamışıyla birlikte dünya çapında rafine şeker (beyaz şeker) üretiminde en çok kullanılan bitkidir.

Pancar şekerine hafif yanık şeker aroması veren, hafif oksitlenmiş bir dokunuşa sahip topraksı bir aromaya sahiptir. Esmer şekerin tatlı bir tadı ve meyvemsi bir aroması vardır.
Esmer şeker pancar şekerine göre daha kolay karamelize olur. İkincisinin dokusu daha çıtır olabilir, bazı kekler için mükemmel bir dokudur.
Gerçek şu ki, pancar şekeri ile şeker kamışı arasındaki önemli besin farkını tanımlayan hiçbir bilimsel çalışma yok. Şeker hangi bitkiden gelirse gelsin, glikoz ve fruktoz moleküllerinin bir bileşiği olan sakkarozdur.
Pancar yaprakları ıspanak gibi yenebilir, biraz kremayla pişirilebilir, salata yaprakları tereyağlı veya çiğ olarak yenilebilir. Güçlü antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler içerirler.

Şeker pancarı ile ne yapmalı?

Şeker pancarından ayrıca şeker kamışı ve melas üretiminde de yararlanılmaktadır. Şu ana kadar tahmin edebileceğiniz gibi, muhtemelen şekerin bu sebzeden geldiğini bile bilmeden pancar şekeri tüketmişsinizdir. Pancar şekeri elde etmek için bu sebzenin suyunun çıkarılıp pişirilerek saflaştırılması gerekir.

Çok fazla şeker tüketmek kilo alımına ve diyabet veya kalp sorunları gibi hastalıkların gelişmesine katkıda bulunabilir. Tükettiğiniz şeker hangi bitkiden gelirse gelsin, alımınızı takip etmelisiniz. Dengeli beslenmenin sağlıklı yaşamın temeli olduğunu unutmayın.

Şeker pancarının tarihçesi nedir?

Arapların gelişiyle şeker İspanya’ya gelmiş ve Amerika’nın keşfinden sonra İspanyollar yeni kıtada şeker kamışı ekimine başlamıştır. 1705 yılında Fransız kimyager Olivier de Serres pancarın bileşiminin şeker kamışı ile benzer olduğunu keşfetti. Ancak bu bilgi ancak 1747’den sonra dikkate alınır.

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan antioksidan, görme yeteneğinin korunması ve kalp-damar sağlığının korunmasında doğal bir müttefiktir. Pancar rengini bir pigment olan betanin’e borçludur. Bu madde tümör hücrelerinin yok edilmesini teşvik eder ve çoğalmasını engeller.

Pancar suyu nitrik oksit içerir ve bu oksit vücudun nitritleri ve nitratları işlemesine yardımcı olur ve spor sırasında kaslar daha az oksijen tükettiğinde bunların daha etkili olmasını sağlar.

Şeker pancarı nasıl saklanır?

Çiğ olarak buzdolabının sebze çekmecesinde 2 hafta kadar saklanabilir. Ancak bu tüketim şekli yetkililer tarafından pek tavsiye edilmiyor; Soğuk preparatlarda çiğ pancar tüketildikten sonra birkaç gıda zehirlenmesi vakası rapor edilmiştir.

Boyutuna bağlı olarak düdüklü tencerede 15 ila 30 dakika bekletin. Kaynar suda 30 dakika ila 1 saat kadar pişirin. Pancar yapraklarının iki karotenoid türevi içerdiğini unutmayın. Bunlar katarakt, retinitis pigmentosa ve maküla dejenerasyonu gibi göz hastalıklarını önleyen güçlü antioksidanlardır.

Bu kök sebzelerdeki antioksidanlar gözlerinizi sağlıklı tutmaktan çok daha fazlasını yapar. Ayrıca hücresel yaşlanmaya karşı mücadelede de önemli bir rol oynarlar. Somut olarak, antioksidanlar hücreleri yok eden serbest radikalleri etkisiz hale getirir.

Bu sebzenin bağırsak geçişini kolaylaştıran iyi bir lif içeriği vardır. Kırmızı pancar iyi bir sindirim sağlamanın yanı sıra kabızlığı da önler. Lif, kolesterol ve trigliseritlerin azaltılmasına yardımcı olurken, antioksidanlar kardiyovasküler hastalıklara neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırır. Bu nedenle kalp hastalığı riski sınırlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir