Antalya Toptancı Hal Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, 20024 yılının ilk dört ayında üretilen meyve sebze miktarının yaklaşık 130 bin ton, işlem hacminin ise 2 milyar olduğunu bildirdi. 500 milyon lira. neler olduğunu gözlemlediklerini açıklayın.
Yılmaz, Antalya’da üretimin her geçen yıl artmasına rağmen satışa sunulan ürün sayısındaki azalmanın temel nedeninin ilçelerdeki açık pazarlardan ziyade 2012’de Piyasa Kanunu’nda yapılan değişiklik olduğunu savunuyor:
“Köylerde piyasa dışı satışların serbestleşmesiyle birlikte kayıt dışı satışlar arttı. Halen gelen ürün miktarında azalma var. Piyasada reel fiyatların oluşmasını engeller. “Burada pazar rakamı oluşuyor ama işlenmeyen ürün miktarı bizce yarıdan fazladır.”
HAL YASASI KAYITSIZ TİCARETE İZİN VERİYOR
Antalya Esnaf ve Esnaf Dayanışma Derneği Başkanı Hakim Yandık, piyasa dışı satışların bildirim usulüne dayandığı için kayıt dışılığa izin verdiğini savunan piyasa aracılarının, yasa çıkmadan önce buna karşı çıktıklarını ancak bunun gerçekleştiğini söyledi. Piyasaların baskısı altında yürürlüğe girdi. “Her köyde depo var, çevre kontrol altında ve oradan gönderiliyor. Bildirimi yaptı. 20 liraya ürün alın, 5 liraya bildirim yapın. “Ankara’da, İstanbul’da ve diğer illerde bu ihbara istinaden fatura kesiliyor ve burada devlet ciddi zarara uğruyor.” Diyor.
Antalya Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz Piyasa dışı meyve ve sebze ticaretinin kayıt dışılığa izin verdiğini aşağıdaki sözlerle açıklayın:
“Şu anda bile köylerden kamyonlar dolusu sebze geliyor. Bunlar kayıtlı değilse veya 10 lira ise gerçek değeri 2 liradır. “Gerçek piyasa fiyatından alıyor, satarken katma değer vergisi oluyor, kazandığının yüzde 25’ini gelir vergisi olarak ödüyor ve köyden çıkan mallardan doğru stopaj alınamıyor.”
Yılmaz, İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan vatandaşların pazara giren domatesin fiyatı ile kendilerine ödedikleri fiyat arasındaki farkı gördüklerinde şaşırmalarının nedenlerinden birinin de pazar dışında yapılan satışların kayıt dışılığı olduğunu açıklıyor. 2 liraya aldığını 15 liraya satınca bu sefer büyük bir kâr elde ettiği söyleniyor. “Bunun nedeni aslında kâr farkı değil, belgelerin düzgün hazırlanmaması ve köylerden çıkan kayıt dışı mallardır” diyor.
“TİCARİ DENETİM KOLAYDIR”
Yılmaz, ürünün olduğu gibi satıldığında denetiminin çok daha kolay ve hassas olduğunu söylüyor. “Eski sistemimiz iyiydi, piyasa dışı satışlar yasaktı. 2 polis ve 3 maliye memuruyla birlikte inceleme yapıyordu. Zaten herkes birbirini kontrol ediyordu, gerçek pazar oluşuyordu çünkü herkes aynı bölgedeydi ama köylerde bu mümkün değil. “Kayıtsız olan bu kişinin serbest bırakılmasıyla birlikte kayıplar arttı.” Diyor.
“PAZARCILAR PİYASAYI ALDI”
Komisyoncular ve tüccarlar, meyve ve sebze pazarındaki büyük market zincirlerinin artan gücünün sektöre zarar verdiğini söylüyor.
Yılmaz, piyasalardan borçlarını tahsil etmekte zorlandığını belirterek, şöyle konuştu: “Piyasalara baskı yapamayız, onlar diledikleri gibi öderler. Piyasayı kontrol altına aldılar. Meyve sebze hali marketlerin elinde. Neredeyse fiyatı belirleyen onlar oldu. Bize istedikleri gibi para ödüyorlar, hatta ek ücret bile veriyorlar. Mesela 100 liralık bir ürün sattıysanız 3 lira ek ücret vereceklerini söylüyorlar, bunu yapan da bir market var. “Zaten yüzde 4 ve yüzde 5 komisyoncuya gidiyor, bankacılık maliyetleri ortada, sektörde zor zamanlardan geçiyoruz” diyor.
Antalya Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi, üretici, aracı ve tüccar Cüneyt Doğan da bakkalların piyasada tekel oluşturduğu görüşünde.
“Bir pazar, bir ürünü almadığını söylediğinde pazarını daraltabilir. “8 ila 10 bin şubesi var, bir kasa ürün koyup çoğalttığınızda büyük tonajlar üretiyor. Ürün yetersiz kalınca fiyatı düşürebiliyor. Almazlarsa alma şansımız yok.” Tüketiciye ulaştırılması azalır. Bunlar kontrol edilebilir ve takip edilebilir” diyor.