CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekol TV’de Armanğan Çağlayan’a konuk oldu. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Özel, Mehmet Şimşek ile görüşme fikrinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldiğini söyledi. Tatilin ardından Şimşek ile görüşeceklerini belirten Özel, “Bizim için IMF politikalarına destek vermek söz konusu değil.”
İşte Özel’in açıklamasından öne çıkanlar:
“SOKAKTA GENÇLERİN DUYGUSU KAYBOLMUŞTUR”
“Dünyanın hiçbir yerinde seçimle parti lideri değişmedi. Cumhurbaşkanlığı seçimi için var gücümüzle çalıştık ama olmadı. Arkadaşlarım, ailem ve benim için bir travma oldu. Sokak gençleri bunu yaşadı. Sevincini, coşkusunu kaybetmiş bir kitle de var: “CHP’nin gücünü göremezsem hüsrana uğrarım. 50 yıldır acı çeken insanlar var.”
“PARTİDE GEREKLİ DEĞİŞİM OLUYOR, İMAMOĞLU DAHA ÖNCE SÖYLEDİ”
İnanılmaz bir duygusal travma yaşandı. Bir adım atmak gerekiyordu. Bu duyguyla hareket ettim. Bunu ilk dile getiren Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu, “Bir değişiklik olmazsa İstanbul’da aday olmayacağım” dedi. Partide değişimin gerekliliğini konuştuk. İnsanlara şunu söylemeliydik: “Dersimizi aldık, değiştik, gençleştik ve lütfen umudunuzu kaybetmeyin.” Dünyanın dört bir yanındaki popülist liderler, sandıklardaki halkın öfkesinden yararlanıyor. Burada da oluyordu. İnsanlar fatura kesecek yer arıyorlardı.
Sahadaki duyguyu doğru okuyabilen tek taraf bizdik. Seçmeninden hesap sormayan, sorumluluk alan, kadın adayı çok olan tek genç partiyiz. Seçmen AK, MHP ve İYİ partileri dahil değişmeyen herkesi cezalandırdı.
İnsanlar bana siyasetin ne olduğunu sorduklarında ben onu sokağın sesini dinleme sanatı olarak tanımlıyorum. Sokakların ve evlerin duygusunu yakalayamıyorsanız standart siyaset oynuyorsunuz demektir. Tüm ekip gibi biz de değişimin mimarlarıydık. Herkes risk aldı. İmkansızı başardılar.
GENEL BAŞKANLIK NASIL KARAR VERDİ?
Manisa’daydım. Yaklaşık 3 saat boyunca okumanın ışığında düşündüm. Tepeden havuza atlamak 3 saatimi aldı. Eşim beni görünce şaşırdı. Kararımı verdim. İsmail Saymaz’la röportaj yaptım. Bilmesi gereken arkadaşlarıma bilgi verdim. Siyasi arkadaşlarıma brifing verirken birisi ‘Boş bir havuza balıklama dalıyorsunuz’ dedi. Ben de “Sanırım ben atlayana kadar dolu olacak” dedim. Eşim de 31 Mart’tan sonra sevindi. Düşünün, oduncu 11 yıl boyunca odun toplamaya gidiyor ve eli boş dönüyor.
“MEHMET ŞİMŞEK’LE GÖRÜŞME FİKİRİ ERDOĞAN’DAN ÇIKTI”
Dünyada 10 bin TL ile geçinen emekliler, asgari ücretli işçiler, çay ve buğday üreticileri ve borçlarını ödeyemeyen insanlar var. Bunu Sayın Erdoğan’a da söyledim. Vergilerin yüzde 68’i dolaylı olarak ödendi. Üretici ve işçisi aynı vergiyi ödüyor. Yüzde 21’i gelir vergisi yani maaş alanlardan geliyor. Geriye kalan yüzde 11’lik kısım ise sanayici ve armatörlerin ödediği vergilerden oluşuyor. Tam tersi olmalı. Erdoğan vergi reformu için Şimşek’le görüşmemizi istedi.
“DESTEK VERMEK ÖZEL DEĞİLDİR”
Yıldırım şu anda rasyonel değil. Zenginler için mantıklı, fakirler için son derece mantıksız. Şimşek’le bayramdan sonra buluşacağız. Bizim Uluslararası Para Fonu’nun politikalarını desteklememiz söz konusu değil. Kayıt dışı ekonomiyi ekonomiye dahil ederek zenginlerden daha fazla vergi toplamak istiyoruz.
“Sayın DEVLET Türkiye İttifakına Gelebilir”
AK Parti’nin 22 yıllık yükünü taşıyacak bir işe girmem. Sayın Devlet kenarda duramaz. Hep birlikte muhalefete gidecekler. 31 Mart seçimlerinde iktidara ortak olduk. Anayasa, yetkiyi merkezi yönetim ve yerel yönetimler olmak üzere ikiye ayırmıştır. Genel olarak yerel yönetimlerin %87’si kojenerasyonun kontrolündedir. Bugüne kadar yaşanan her şeyin sorumlusu Cumhur İttifakıdır. Partilerle ittifak yapmadık. Milletle ittifak yaptık. Devlet Bey, Cumhur İttifakından ayrılırsa sorunsuz bir şekilde Türk İttifakına geçebilir. Sayın Devlet milli takım gol atınca sevinecekse gelin.
“PARTİDE SAKLADIM”
Namık Bey bu toplantıya ilişkin notları deşifre etti. Partide dosyaladım, genel sekreterimiz Selin Hanım’a verdik, dosyaladık. Hadi hep birlikte notları okuyalım. Şu anda resmi parti arşivlerinde ve Cumhurbaşkanlığı sekreterliğinin kasasında bulunmaktadır.
“Mevcut Anayasaya saygı gösterilmeden yeni bir Anayasa olamaz”
İçerik hakkında kesinlikle bilgi verilmemektedir. İyi çalışıyoruz dediler. “17 milyon 499 bin kişi partime oy verdi. Bizim masaya oturmamız kolay değil” dedim. Saygı duyulması gereken bir Anayasa var. Buna uyulmadığı takdirde devlet ortadan kalkacaktır. Anayasanın beni rahatsız eden pek çok maddesi var. Peki ayrılık değil, ilkeler birliğini isteyen bir partide bu nasıl olacak?
İYİ PARTİ AÇIKLAMASI
31 Mart’a kadar CHP dışında hiçbir parti değişmedi. Takiplerimizi çok iyi yaptık. Bizden başka herkes mağlup oldu. Vatandaşlar tek başına aday olma fikrini “CHP’yi kıskandıkları için bu kararı aldılar” şeklinde yorumladı. Dolayısıyla İYİ Parti seçmeni de bize oy verdi. İYİ Parti, CHP’ye karşı zorlu bir kampanya yürüttü. Dün övdüğü şeyleri bugün lanetleyenleri milletimiz kabul etmiyor. Sayın Müsavat’ın başarılı olmasını istiyorum. Eski dostun düşman olamayacağı bilinciyle hareket ediyorum.
ERDOĞAN-AKŞENER GÖRÜŞME AÇIKLAMASI
Bu toplantı kesinlikle kurumsal değildir, aksi takdirde başkan veya onun görevlendireceği bir kişi tarafından temsil edilir. Normalleşme dediğimiz konu da bununla ilgili. Bir siyasi partinin eski lideri Cumhurbaşkanı ile görüşebilir. Alınacak tedbirlerin Cumhurbaşkanına bildirilmesi uygun olacaktır. Erdoğan’la görüşmemden önce önceki başkanları tek tek arayıp brifing verdim. Daha sonra toplantıyla ilgili kısa bir bilgi verdim. Bu şekilde yapılırsa hiçbir sorun yaşanmaz. İYİ Parti’de ilk kez bir önceki başkan var. Diyalog kanalları açık olmalı. Toplantı oldukça normal.
“CHP HÜKÜMETE GİRMEZSE CUMHURBAŞKANLIĞINI BIRAKACAĞIM”
“İlk kez burada söylüyorum, eğer CHP birinci parti olmazsa, yani iktidara gelmezsek başkanlığı bırakacağım.”