Netanyahu, Hamas’ın “tamamen ortadan kaldırılması”na kadar İsrail yönetiminin Gazze’de yalnızca “kısmi ateşkesi” kabul edeceğini duyurdu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Pazar akşamı ülkesinde canlı yayında yaptığı açıklamada, “Hamas’ı yok etme hedefine ulaşılıncaya kadar yalnızca kısmi bir ateşkesin kabul edilebileceğini” söyledi.
Kanal 14’teki canlı yayında Netanyahu, Gazze Şeridi’nde Hamas tarafından rehin tutulan 120 İsraillinin bir kısmının geri getirilmesi amacıyla kısmi ateşkesi kabul etme gerekçesini açıkladı.
Netanyahu ayrıca Gazze’de Hamas’a yönelik operasyonda son aşamaya gelindiğini ve İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah’a karşı kuzey sınırına daha fazla asker göndermeye hazırlandığını söyledi.
Netanyahu’nun açıklamaları İsrail ile Hizbullah’ın savaşa yaklaştığına dair bir işaret olarak yorumlanırken, İsrail başbakanı da Gazze’deki savaşın görünürde bir sonu olmadığını söyledi.
İsrail ordusunun Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik kara operasyonunu tamamlamaya yaklaştığını ancak bunun Hamas’a karşı savaşın bittiği anlamına gelmediğini vurgulayan Netanyahu, Gazze’de daha az askere ihtiyaç duyulacağını ve dolayısıyla savaşacak daha az güce ihtiyaç duyulacağını söyledi. Hizbullah’a karşı daha özgür olacak.
Netanyahu’nun yorumları Cumartesi günü polis ile aktivistler arasında Tel Aviv hükümetini istifaya çağıran kavga sonrasında geldi.
Başbakan uzun süredir İsrail’de yolsuzluk suçlamasıyla yargılanıyor.
İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim’de yeniden alevlendi.
İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıda çoğu sivil olmak üzere 1.200’e yakın kişiyi öldürmüş, 250’ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 37.100’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.
Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.
Güney Afrika’nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.