AB ülkeleri Macaristan başkanlığının boykot edilmesinden korkuyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Çoğu AB üye ülkesi, Avrupa Komisyonu’nun Macaristan’ın başkanlığını boykot etme kararından duydukları hayal kırıklığını dile getirerek, birliğin yürütme organının “tarafsız” kalması gerektiğini vurguladı.

REKLAM

Bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin, Avrupa Komisyonu’nun Macaristan’ın başkanlığını boykot etme kararından şikayetçi olduğu iddia edildi.

Euronews’e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir diplomatik kaynak, üst düzey AB diplomatları arasındaki görüş alışverişinde, AB yürütme organının kararının Konsey çalışmalarını olumsuz etkileyebileceğini ve AB üyelerini memnun etmeye yönelik siyasi bir girişim olarak nitelendirildiğini söyledi. Avrupa Parlementosu. Parlamento (AP).

Yetkili, “Bu, sonuçta Orban’ın (Macaristan Başbakanı Viktor) kendisine fayda sağlayabilecek bir seçim hamlesidir” dedi.

Ursula von der Leyen başkanlığındaki Avrupa Komisyonu, Macaristan Başbakanı Orban’ın geçen hafta Moskova ve Pekin’e yaptığı tartışmalı “barışı koruma misyonu” ziyaretlerinin Avrupa Birliği’ne “hakaret” olarak görülmesine tepki olarak Macaristan’ın altı aylık AB Konseyi başkanlığını boykot etti. Birlik. siyasi birim bunu yapmamaya karar verdi.

Açıklamada, Komisyon üyelerinin resmi olmayan Konsey toplantılarına gönderilmeyeceği ve Komisyon’un her yeni AB Konseyi başkanlığını üstlenecek ülkeye ziyaretlerinin bu dönemde Budapeşte’de gerçekleşmeyeceği belirtildi.

Komisyon, kararını boykottan ziyade “sembolik bir hamle” olarak nitelendirdi.

Ancak bu, üye devletler ile Komisyon arasındaki gelecekteki siyasi ilişkileri engelleyebilecek eşi benzeri görülmemiş bir hareket olarak değerlendiriliyor.

İkinci bir diplomatik kaynak, Avrupa Komisyonu’nun plan hakkında kendilerini bilgilendirmesinin ardından geçen hafta yapılan bir toplantıda çoğu üye devletin hayal kırıklığını dile getirdiğini ve bloğun yürütme organının “tarafsız” kalması gerektiğini vurguladığını söyledi.

Bazı AB ülkelerinin tepkileri sorulduğunda Avrupa Komisyonu sözcüsü, “üye ülkeler görüşlerini açıkladılar ve bu görüşlerin çoğu Komisyon kararıyla uyumlu” dedi.

Macaristan konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir