Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’deki ateşkesi görüşmek üzere oturumunu Moskova’nın saldırısı nedeniyle saygı duruşunda bulunarak açtı. Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes için yeni karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oylamaya sunuldu. Derhal ateşkes çağrısı yapan karar tasarısı konsey tarafından kabul edildi.
Geçici üyeler Cezayir, Ekvador, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre’nin hazırladığı karar taslağı, 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oylandı.
Tasarı 14 kabul oyu ve 1 çekimser oyla kabul edildi. ABD oylamada çekimser kaldı. Uzun müzakerelerin ardından karar taslağında “kalıcı ateşkes” ibaresi üzerinde anlaşmaya varıldı. ABD heyeti, taslak metinde “kalıcı” ifadesinin “kalıcı” olarak değiştirilmesini içeren son dakika değişiklikleri talep etti. Bu nedenle ABD’nin ateşkes sürecine esneklik kattığı değerlendiriliyor. Rusya’nın, oylama öncesinde deklarasyonu orijinal haline döndürme yönündeki değişiklik teklifi ABD tarafından veto edildi.
7 Ekim’den sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ilk kez Gazze’de ateşkes çağrısı yapan bir kararı kabul etti.
RAMAZAN’IN SONLANDIRILMASININ KALICI BİR YANGINA DÖNÜŞMESİ ÇAĞRILDI!
Karar, BM Güvenlik Konseyi’nin Filistin meselesine ilişkin bugüne kadar aldığı kararları hatırlatıyor ve tüm tarafların uluslararası hukuka, uluslararası insancıl hukuka ve uluslararası insan hakları hukukuna saygı gösterme yükümlülüğünün bulunduğunu belirtiyor.
Kararda, sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılar ile her türlü terör eylemi kınanıyor ve tutukluların yakalanmasının uluslararası hukukun ihlali olduğu belirtiliyor.
Karar, Gazze Şeridi’ndeki vahim insani duruma ilişkin derin endişeyi vurguluyor ve Mısır, Katar ve ABD’nin gösterdiği diplomatik çabaları takdir ediyor.
Kararda, “Ramazan ayı boyunca derhal ateşkesin tüm taraflarca saygıyla karşılanması, bunun kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasına yol açması” çağrısında bulunuldu ve rehinelere insani yardım ve tıbbi tedavi sağlamak için erişim talep edildi.
Kararda taraflara, esir tutulanlara karşı uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuldu.
Kararda, Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılmasının acilen artırılmasının önemi vurgulanırken, sivillerin korunması ve gerekli insani yardımın sağlanması için tüm engellerin kaldırılması çağrısında bulunuldu.
Kararda durumun dikkatle takip edileceğinin altı çizildi.
BİZİM KARARINI HAZIRLAYIN!
22 Mart’ta oylamaya sunulan ve Çin ile Rusya’nın veto ettiği ABD karar taslağı, 20 Şubat’ta müzakerelere açıldı. Tasarı, Gazze’deki ateşkesi rehinelerin serbest bırakılmasına bağlayarak diplomasiyi destekleme çağrısıyla sınırlıydı.
Diplomatik çabalarla sağlanacak ateşkesin sürdürülebilir bir ateşkese dönüştürülmesinin öneminin altı çizilen tasarıda, “Hamas ve diğer terörist ve aşırıcı grupların Filistin halkını temsil etmediği” ve Hamas’ın “terör örgütü ilan edildiği” vurgulanıyor. bazı Üye Devletler.” 7 Ekim 2023’ten sonra Gazze konusunda çok sayıda oturum gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bugün 10 karar tasarısı oylandı.
Bu kararla birlikte 2712 ve 2720 sayılı kararlar da kabul edildi.
(AA)