Almanya’da aşırı sağın seçim zaferi sonrası Avrupa Parlamentosu’ndaki liberal gruptan açıklama: “Karanlık bir gün”

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Saksonya ve Thüringen sonuçlarının Almanya’nın enerji geçişini ve Ukrayna’ya verdiği desteği etkileyip etkilemeyeceği merak konusu.

REKLAM

Doğu Almanya’da yapılan iki bölgesel seçimin sonuçları Avrupa çapında şok dalgaları yarattı.

Almanya’nın Nazi geçmişine göreceli ve muğlak yaklaşımıyla bilinen aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif’in (AfD) zaferi şaşkınlıkla karşılandı ve çoğu zaman tepkiyle karşılandı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) liberal grubun lideri Valerie Hayer, bunu Almanya ve Avrupa için “karanlık ve benzeri görülmemiş bir gün” olarak nitelendirdi.

Avrupa Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, aşırı sağın ve popülist aşırı solun güçlü sonuçlarını sert bir şekilde yorumlayarak şunları söyledi: “Eski Sovyetler Birliği’nin uydu devletindeki Rusya’nın dostları. Almanya’daki göçmen düşmanları Her şeye ve herkese karşı nefretin düşük olduğu bir bölge” dedi.

AfD ve sol Sarah WagenknechtPartinin zaferini bir koalisyon hükümetine dönüştürmesi pek mümkün görünmüyor ancak bu güçlü Ukrayna karşıtı ve Rusya yanlısı tutum, Almanya’nın ve hatta Avrupa’nın Ukrayna’yı destekleme konusundaki tutumunu etkileyebilir mi?

Brüksel merkezli aşırı sağcı düşünce kuruluşu Martens Center’ın siyasi direktörü Peter Hefele, konu hakkında Euronews’e yorum yaptı.

“Neyse ki dış politikaya devletler karar vermiyor. Almanya’da da öyle [Ukrayna’ya] “Tüm anketlere göre verilen desteğin oldukça yüksek olduğunu biliyoruz, aynı durum Avrupa için de geçerli” diyen Hefele, aşırı partilere oy veren gençlerin sayısına bakıldığında yüzde 40’lara varan oranlara bakıldığında, geleceğe, onlara verilebilecek vizyona ve umutlara ilişkindir.

enerji dönüşümü

Her iki bölgesel seçimin de en büyük kaybedenlerinden biri Berlin’deki iktidar koalisyonunda yer alan Yeşiller Partisi oldu. Thüringen’de tek bir Yeşil milletvekili bile seçilmedi.

Bu, Almanya’nın iddialı enerji dönüşümü hedefleri açısından sorun teşkil ediyor mu?

Alman Yeşil Milletvekili Michael Bloss, geçiş söyleminin özellikle doğu Almanya’da halihazırda başarılmış olanlara daha fazla odaklanması gerektiğine inanıyor ve Euronews’e şunları söylüyor: “Dönüşüm işe yarıyor. Yenilenebilir enerji ve enerji fiyatlarının hızlandırılmasında neredeyse dünya lideriyiz. [Rusya Devlet Başkanı Vladimir] “Putin’in bize gazla şantaj yaptığı dönemdeki seviyeden düşüyor.”

“Doğu bölgelerinde ele almamız gereken birçok konu var. Biz Almanya olarak genel olarak onların dönüşüm açısından yaptıklarını ve nasıl çok şey başardıklarını daha fazla takdir etmemiz gerekiyor.”

Öte yandan, Almanya’daki siyasi manzara tanınamayacak kadar değiştiğinden ve eski koalisyonlar artık geçerliliğini yitirdiğinden, Saksonya ve Thüringen’deki yeni milletvekillerinin öncelikle bir şekilde hükümet kurmanın bir yolunu bulması gerekecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir