Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan sosyal medya açıklaması!

TRT Arı Stüdyo’da bu yıl onuncusu düzenlenen “TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması Ödül Töreni”nde konuşan Altun, 12 kategoride 36 projenin ödül almaya hak kazandığını belirterek genç iletişimcileri tebrik etti.

İletişim ve medya dünyasının son yıllarda köklü değişim ve dönüşümlere sahne olduğunu vurgulayan Altun, Türkiye’nin bu dönüşüm süreçlerinde belirleyici bir aktör ve özne olması gerektiğini söyledi.

Altun, şöyle konuştu: “Tebaysak mevcut bilgi düzenindeki adaletsizliklere meydan okuyabiliriz. Tebaaysak yalan ve dezenformasyon politikalarına karşı gerçeği savunabiliriz. Tebaysak bölgemizde, coğrafyamızda mücadele edebiliriz. İslam dünyası, Türk dünyası, Bağdat, Tahran, “Beyrut’ta, Kudüs’te, Gazze’de olup bitenleri Batı medya tekellerinin süzgecinden değil, bilgilerimizi sahaya çıkartarak tüm dünyaya anlatabiliriz, gösterebiliriz” Dünyanın neyin doğru, neyin yanlış olduğunu biz kendi adımıza konuşabilen öznelersek.” dedi.

İyiyi ve kötüyü hikayeyi anlatanın belirleyeceğini vurgulayan Altun, şöyle devam etti:

“Günümüzde pek çok düşünür, küresel iletişim rejiminde sömürgecilerin sömürge halklarının kendi hikayelerini anlatma hakkını nasıl elinden aldığını, Batı medyasındaki temsillerin ezilen halkların gerçek sesini nasıl bastırdığını ve hikayelerin nasıl ve yöntemlerle anlatıldığını soruyor. Batılı bilgi üretim süreçlerinin uyguladığı epistemik şiddet yoluyla dünyanın dört bir yanındaki ezilenlerin kimliği gizleniyor “Göz açıcı işler üretiyor.”

Altun, şunları kaydetti: “Batı medyası, Batı dışı dünyayı egzotik içerikli veya şiddet dolu görüntülerle yansıtarak, Batılı olmayan toplumlar hakkındaki gerçekleri çarpıtıyor ve Batı’nın etnik merkezciliğini kurumsallaştırıyor. Eğer bu çarpık düzene karşı çıkmazsak ve bu fırsattan mahrum kalırsak Hikayemizi anlatmak için hikayemizi anlatamayacağız.” “Cesaret göstermezsek varlığımızı tehlikeye atarız ve gerçeğe ihanet etmiş oluruz.” dedi.

Yazar Aldous Huxley şöyle demiş: “Gerçeğin gizlenmesi insanları köleleştirir, ancak gerçeğin açığa çıkması insanları özgürleştirir.” Sözlerini hatırlatan Altun, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde küresel dünya düzeninde adaletsizliklere ve sömürgeci politikalara karşı mücadele ederken, aynı zamanda medya emperyalizmi ve onun medya emperyalizmi tanımıyla da mücadele ettiğimizi özellikle vurgulamak isterim. Bu adaletsizliği destekleyen tekel.” dedi.

“GERÇEK İÇERİĞE ULAŞMAK ZOR HALİNE GELİYOR”

Dijitalleşmenin ve yapay zekanın yaygınlaşmasının hakikat karşıtı bir bilgi ekosisteminin önünü açtığını belirten Altun, şöyle konuştu: “Bir yanda içerik enflasyonu olurken, diğer yanda yalanın hakimiyetine hep birlikte tanık oluyoruz. özgün içeriğe erişim giderek zorlaşıyor ve bu süreçte kamu denetimi de kamu yararı adına yapılıyor.” Kontrol her geçen gün daha da zorlaşıyor. Ortalıkta dolaşan gerçek mi, yoksa gerçeği çarpıtan ve gerçek fikrini bile anlamsız hale getiren yalan, manipülasyon veya dezenformasyon mu? dedi.

Dezenformasyon bombardımanı altında içeriğin doğruluğunu doğrulamanın, ortamın yapısı, işleyişi ve hızı dikkate alındığında özellikle kullanıcılar için oldukça zor bir iş olduğunu söyleyen Altun, kamu denetim ve düzenleme süreçlerine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bu ve benzeri zorlukların üstesinden gelmek için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde Dezenformasyonla Mücadele Merkezi kurulduğunu hatırlatan Altun, şöyle konuştu: “Bunu yapmaktaki amacımız yalanı, manipülasyonu, dezenformasyonu tespit etmek ve doğru bilgiyi her şekliyle hızla paylaşmaktır. ve ulusal ve uluslararası izleyici kitlesine hitap edecek boyutlarda.” dedi.

Kamu yararı adına doğrulama ve teyit mekanizmalarıyla tek başına yetinemeyeceklerini belirten Altun, şöyle konuştu:

“Başta sosyal medya olmak üzere dijital kanallara ilişkin etkin yasal kurallara ve caydırıcı tedbirlere ihtiyacımız var. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün yaptığı konuşmalarda da söylediği gibi gençlerimizi sosyal medyanın ve dijital dijital kanalların karanlık koridorlarına terk edemeyiz. Şiddeti ve vahşeti teşvik eden ve yayan kanallara açık.” Ne yazık ki dönüştükleri açık. Konvansiyonel medyanın sorumlu yayıncılık ilkesine uygun hareket etmesini beklediğimizi de belirtmek isterim.

Televizyon kanallarımız, gazetelerimiz şiddeti ve kötülüğü reyting uğruna tüm detaylarıyla dramatize ederek sürekli kamuoyunun gündeminde tutamaz, tutmamalı. Geleneksel medya kuruluşlarımızın sosyal medyadan aldıkları görselleri filtresiz olarak daha geniş kitlelere yaymamak için çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. “Gençlerimizin dar, finansal çıkarlar uğruna popüler kültür ve dijital medya tarafından zehirlenmesine ve bu yapıların metası olarak görülmesine izin veremeyiz.”

“SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI KULLANICILARI KADAR PAYLAŞIMLARINDAN DA SORUMLUDUR”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, yeni durumlara göre yeni kanunlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Çünkü yalan, manipülasyon ve dezenformasyon konusunda en az kullanıcılar kadar sorumlular. Ancak aslında platformlar çok daha sorumlu. Söz konusu toplumsal sinirlerle oynamak ve kutuplaşmaya neden olmak.” Ne yazık ki şiddeti, vahşeti, ırkçılığı, yabancı düşmanlığını, İslam karşıtlığını teşvik eden içeriklere göz yumuyorlar ve hatta bize öyle geliyor ki bu içerikleri teşvik ediyorlar, kendilerini hakem gibi göstermeye çalışsalar bile çoğu zaman aktör gibi davranıyorlar. dünya siyasetinde. Onlar çabalıyorlar” dedi.

Dijital platformların terör ve şiddet propagandasına karşı bile etkili bir denetim mekanizması kurmaktan kaçındığını, bu tür paylaşımları taleplere rağmen kaldırmadığını, algoritmalar aracılığıyla toplumu bir arada tutan temel değerleri hedef alan paylaşımların görünürlüğünü artırdığını belirten Altun, şöyle konuştu: “Siber ​Bu tesislerin oluşturduğu siber tehditlerden ve hibrit tehditlerden korunma.” “Vatanımızı korumak bizim asli görevimizdir. Siz genç iletişimcilerimizden de bu bilinç ve hassasiyetle hareket etmenizi bekliyoruz.” dedi.

“İSRAİL GAZZE’DE 200’E YAKLAŞIK GAZETECİ KARDEŞİMİZİ KATLETTİ”

Altun, bazı dijital kanallar gibi birçok Batılı konvansiyonel medya kuruluşunun da çifte standart yaklaşımını sürdürdüğünü söyledi.

Batılı hükümetlerin ve Batılı medyanın İsrail’in savaş suçlarına verdiği desteğin ne yazık ki durmadığını ve Gazze’de bir yıl süren soykırım boyunca katlanarak arttığını belirten Altun, şöyle konuştu: “Medya ve Batılı hükümetler ne yazık ki İsrail’in savaş ve soykırım makinesine destek verdi. .”

Gazetecileri, sağlık çalışanlarını, silahlı çocukları ve kadınları kasten hedef alan İsrail’in, birkaç gün önce de yine Türk gazetecileri hedef aldığına dikkat çeken Altun, şöyle konuştu:

“İsrail güçleri tarafından korunan işgalci bir terörist, TRT Haber’in yayınına müdahale ederek gazeteci arkadaşlarımızı tehdit etmiştir. Ertesi gün İsrail güçleri doğrudan aynı gazeteci arkadaşların yayın yapmasını engellemeye çalışmıştır. İşgalci, işgalci bir saldırıyla karşı karşıyayız. , sömürgeci işgal yapısıdır ve bu yapı İsrail’e karşıdır.” Herkes onun suçlarını ve suçlarını biliyor. İsrail, soykırımın bilinmemesi ve bu suçların görülmemesi için 7 Ekim’den bu yana gazetecileri ve ailelerini hedef alıyor. İsrail şu ana kadar Gazze’de 200’e yakın gazeteci kardeşimizi öldürdü. Hamad, İsrail bombardımanını fotoğraflamaya çalışırken şehit oldu.”

AA-20241008-35860706-35860705-CUMHURBASKANLIGI_ILETISIM_BASKANI_ALTUN_TRT_GELECEGIN_ILETISIMCILERI_YARISMASI_ODUL_TORENINDE_KONUSTU

Filistin televizyonunun Gazze muhabiri Salman El Beşir’in, İsrail’in yeleğini ve kepini çıkararak gerçekleri dünyaya duyurmaya çalışan gazetecileri pervasızca katletmesine isyan ettiğini hatırlatan Altun, şunları söyledi:

“Güneş çamurla kaplanamaz. Gerçek, tüm çıplaklığıyla ve şevkiyle İsrail’in peşini bırakmayacak. Hem İsrail hem de işbirlikçileri şunu anlamalıdır ki biz bölgedeki soykırımlara ve cinayetlere cesaretle, hakikat ve adalet bilinciyle mücadele etmeye devam edeceğiz. Gazze’de 200 kişi var. Yakınımızdaki bir gazeteci öldürülürken sessiz kalan küresel ağa karşı, kötülüğü ve çifte standartları haykırmaya devam edeceğiz. Batı Şeria’da iletişim kanallarını açık tutacağız. Kudüs ve İsrail’de olduğu gibi Gazze’de ve Lübnan’da da İsrail’in saldırılarını dünyaya duyurmaya ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi daha adil bir dünya inşa etmeye devam edeceğiz.”

Siyasetten ekonomiye, kültür-sanattan iletişim ve medyaya kadar pek çok alanda yapılacak çok iş ve ulaşılması gereken hedefler olduğunu belirten Altun, şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti olarak geleceği inşa etmenin önemini çok iyi biliyoruz. Günümüzün gençliğine daha iyi ve daha adil bir şekilde yatırım yapmaktır. Daha insancıl: “Daha müreffeh ve daha adil bir sistemin inşası için bugün burada olduğu gibi gençlerimizi her alanda desteklemeye devam edeceğiz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Sevgiyle, heyecanla, coşkuyla üreten gençlerimizi destekleyin.” dedi.

Altun, kazanan iletişimcileri ve yarışmaya katılan tüm gençleri gösterdikleri cesaret ve bağlılıktan dolayı tebrik ederek, Geleceğin İletişimcileri yarışmasını 10 yıldır düzenleyen TRT ailesine ve jüri üyelerine şükranlarını sundu.

Altun, konuşmasının ardından TRT Özel Ödülü ve Belgesel Film kategorilerinde kazanan genç iletişimcilere ödüllerini verdi.

(AA)Bu içerik Cansu Akalp tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir