ABD Senatosu savunma bütçesi tasarısından Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandıran düzenlemeyi çıkardı

abd senatosu savunma butcesi tasarisindan turkiyeye f 16 satisini sinirlandiran duzenlemeyi cikardi

ABD’de New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın sunmuş olduğu ve Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan eklemeler, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan çıkarıldı.

ABD Senatosu, 2023 savunma bütçesini içeren NDAA tasarısına son halini vermek amacıyla toplandı.

Tasarıya eklenmek suretiyle sunulan 900’e yakın eklemeler görüşülmeye devam ediliyor.

Kurultay kaynaklarından edinilen bilgilere gore, New Jersey Senatörü Demokrat Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen’ın sunmuş olduğu ve Türkiye’nin ABD’den F-16 alımını koşullara bağlayan iki ekleme de tasarıdan çıkarıldı.

Senato NDAA tasarısını tamamladıktan sonrasında Temsilciler Meclisinin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için ABD Başkanı Joe Biden’ın masasına gönderilecek.

Türkiye’nin F-16 alımını koşullara bağlayan benzer bir ekleme NDAA tasarısının Temsilciler Meclisine eklenmişti sadece ortak metinde bu eklemelerin de çıkarılması umut ediliyor.

Menendez, Pentagon bütçesini içeren 2023 NDAA tasarısının Temsilciler Meclisi versiyonuna sunulmuş ve Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemenin aynısını tasarının Senato versiyonuna da dahil etmişti.

Eklemede Tabanca İhracatı Denetim Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken bu maddenin muafiyetini ise Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz mevzusu satışın ABD’nin mühim ulusal güvenlik menfaatlerine temas etmiş olduğu, bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulmuş olduğu takdirde başkanın bu maddeyi uygulamaktan muaf olacağı ifade edilmişti.

Öte taraftan, Maryland Senatörü van Hollen ise bu koşullara, uçakların YPG’ye karşı kullanılmamasını ve Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylaması koşulunu eklemişti.

Tasarının kasım ayında ilkin oylanması beklenmiyor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy