Altılı masa liderleri, milletvekili sayısının 600 olarak kalması konusunda anlaştı

Altılı masa liderleri, hazırladığı anayasa taslağında milletvekili sayısının 600 olarak kalması konusunda anlaşmaya vardı.

Abone ol

2023’te yapılacak seçimlere azca bir vakit kala karşıcılık, hemen hemen Cumhurbaşkanı adayını açıklamış değil.

Altılı masayı oluşturan karşıcılık partileri toplantı üzerine toplantı yaparken, iktidar cephesinden neredeyse her gün yeni bir hamle geliyor.

Yalnızca parlamenter sisteme geçiş konusunda antak kalma sağlayabilen karşıcılık ise, geçiş sürecindeki anayasa çalışmasını aylarca devam eden görüşmelerin peşinden tamamlayabildi.

Altılı masa tarafınca oluşturulan komisyon, mevcut anayasanın 89 maddesi ve 10 başlığında değişim önerdi.

Anayasa emek vermesi, liderlerin daha ilkin imzaladıkları güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişi öngören mutabakat metni temel alınarak yürütüldü. Bu kapsamda ana metin genel olarak korunurken bazı başlıklarda değişikliğe gidildi.

Hayvan hakları fıkrası eklendi

Emek verme kapsamında, mevcut anayasanın ikinci kısmında yer edinen “Temel Haklar ve Ödevler” başlığındaki, “ödev” kelimesi, “özgürlük mantığına aykırı” ve “bireyi ezen bir ifade” olduğu nedeni öne sürülerek “özgürlük” olarak değiştirildi.

Anayasadaki “Sıhhat hizmetleri ve çevrenin korunması” başlığına “hayvan hakları” ifadesi eklendi. Bu çerçevede “sıhhat hakkı” ile “çevre ve hayvan hakları” ayrı fıkralar olarak düzenlendi.

Çalışmada, “Devlet naturel yaşamı ve hayvanları korur, hayvanlara yönelik eziyet ve fena işlem yapılmaması için lüzumlu tedbirleri alır.” ifadesi yer aldı.

Siyasal partilerin kapatılması zorlaştırıldı. Siyasal partilerin kapatılmasının, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ve TBMM üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğunun vereceği izne bağlı olarak oluşturulan dava üstüne Anayasa Mahkemesince kati olarak karara bağlanması önerildi.

Milletvekili sayısı 600 olarak duracak

TBMM’deki iskemle sayısında değişim öngörülmedi ve 600 olan milletvekili sayısı korundu.

Yurt dışı oyların seçim bölgesi olarak tanımlandığı çalışmada, “Yurt haricinde yaşayan Türkler” şeklinde ayrı bir seçim çevresi oluşturulması ve yurt dışı seçim çevresinden seçilecek milletvekili sayısının 15’i geçmemesi öngörüldü.

Pazartesi günü açıklanacak

Çalışmaya nazaran, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu üye sayısında hanım kotası uygulanacak. Mahkeme ve kurula seçimle gelenlerin minimum yarısı hanım olacak.

AA’nın haberine nazaran komisyonun anayasa değişikliğine ilişkin hazırladığı metin, 28 Kasım Pazartesi günü, genel başkanların katılımıyla düzenlenecek programla kamuoyuyla paylaşılacak.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy