Avrupa misyonu şu ana kadar İran destekli isyancı grubun saldırılarını durdurmayı başardı.
Süveyş Kanalı’ndaki nakliye gemilerini korumak amacıyla iki aydan kısa bir süre önce başlatılan “Aspides” operasyonuna ilişkin ilk değerlendirmeye göre, 11 Husi saldırısı püskürtüldü ve 16 gemiye Kızıldeniz’den AB gemileri eşlik etti.
İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlangıcından bu yana Husiler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki ticari gemilere 80 saldırı düzenledi; bunlardan bazıları kayıplarla sonuçlandı. İran destekli silahlı grup, İsrail’i düşman olarak görüyor ve saldırılarını Gazze savaşına tepki olarak gerçekleştiriyor.
Saldırılar nedeniyle ticari gemilerin Avrupa’ya ulaşması 10-14 gün daha uzun sürüyor ve bu da maliyetleri ikiye katlıyor.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borell gazetecilere verdiği demeçte, “Husiler kendilerini açıkça Filistin davasının savunucuları olarak konumlandırıyor; bu bir sır değil” dedi. dedi.
Borrell, “Biz sadece seyir özgürlüğünü ve güvenliğini sağlamak istiyoruz. Bu durumu kontrol altına alabileceğimizi ve daha geniş bir coğrafi alana yayılmayacağını umuyoruz.” dedi. dedi.
Dünya ticaretinin yüzde 13’ü Kızıldeniz’den geçiyor. Saldırılar nedeniyle Süveyş Kanalı’ndan her gün geçiş yapan 70 geminin ancak yarısı geçiş yapabiliyor.
Aspides Harekatı kapsamında dört Avrupa Birliği üyesi ülkeden fırkateynler bölgede bulunuyor ve 19 ülke çeşitli kapasitelerde operasyona katkı sağlıyor.
Avrupa gemileri şu ana kadar dokuz insansız hava aracını, bir insansız su üstü gemisini ve dört balistik füzeyi etkisiz hale getirdi.
Aspides Harekatı’nın misyonu, saldırı altındaki gemileri korumak ve gemilere eskortluk yaparak bölgedeki deniz güvenliğini sağlamak olarak tanımlanıyor. Operasyon komutanı saldırı yapamayacaklarını, sadece karşılık verebileceklerini belirtiyor.
Yaklaşık iki ay sonra Tuğamiral Vasilios Gryparis, Refah Muhafızı Operasyonu gibi bölgedeki diğer operasyonlarla artık daha iyi bir koordinasyon sağlandığını söyledi.