Avrupa savaşa hazırlanıyor: barınak bulma uygulamaları, hayatta kalma kılavuzları ve acil durum hazırlık kılavuzları…

Ukrayna ile Rusya arasında aylarca süren savaşta Trump’ın yeni cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Biden yönetimi, Rusya’ya yönelik politikasında ciddi bir sıkılaştırmaya gitti. ABD’nin bu tutumu Ukrayna’nın ABD ve İngiliz füzeleri tarafından bombalanmasına yol açtı. Rusya’da geriye adım yok. Rusya lideri Putin, ABD ve Batı’nın her yeni hamlesine karşı oldukça sert tavırlar almaya devam ediyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın başlayıp farklı boyutlara evrileceği artık neredeyse kesinleşirken, Avrupa devletleri de savaş hazırlıklarına başladı. Birçok ülkede hayatta kalma rehberleri hazırlanmakta ve bu konuda kamuoyu bilinçlendirilmektedir. İşte tüm detaylar!

BAĞLANTISIZ İNSANLARIN NATO’YA KATILMASI TEŞVİK EDİLİYOR

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Baltık bölgesindeki güvenlik gerilimlerini önemli ölçüde artırdı ve Finlandiya ile İsveç’i onlarca yıldır sürdürdükleri bağlantısızlık politikalarından vazgeçip NATO’ya katılmaya teşvik etti.

Ancak askeri kapasite her şey değildir; vatandaşların da hazırlıklı olması gerekir.

Kitapçığın İsveççe önsözünde şunlar yazıyor: “Belirsiz zamanlarda yaşıyoruz. Şu anda dünya coğrafyamızda silahlı çatışmalar devam ediyor. “Terörizm, siber saldırılar ve dezenformasyon kampanyaları bizi zayıflatmak ve etkilemek için kullanılıyor.”

İngilizce olarak da mevcut olan kitapçıkta, “kolektif direnişin” esas olduğu, İsveç’e saldırılması durumunda herkesin İsveç’in bağımsızlığını ve demokrasisini savunmak için üzerine düşeni yapması gerektiği ve herkesin İsveç’in acil durum genel hazırlığının bir parçası olduğu belirtiliyor.

AA-20241123-36273443-36273433-UKRAINA_ORDUSUNUN_BAHMUT_BOLGESI_YAKINLARINDAKI_FACE_LINE_ASKERI_HAREKETLILIGI_SURUYOR

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA DA YAYINLANMIŞTI

The Guardian’a göre İsveçliler bu kamuya açık bilgilendirme broşürlerine uzun zamandır aşina. Bunlardan ilki İkinci Dünya Savaşı sırasında yayımlandı.

İkincisi, diğer konuların yanı sıra alarm sistemleri, bomba sığınakları, dijital güvenlik ve su olmadığında tuvaletin nasıl kullanılacağı hakkında tavsiyeler sunuyor.

Ayrıca evde iyi bir su kaynağı bulundurmanız (ve suyun hala güvenli olup olmadığını yıllık olarak kontrol etmeniz), bol miktarda battaniyeye, sıcak tutan giysilere ve alternatif ısıtmaya sahip olmanız, pille çalışan bir radyo satın almanız ve bol miktarda su stoklamanız da tavsiye edilir. enerji, hızlı yiyecekler hazırlamak.

AA-20241123-36273443-36273438-UKRAINA_ORDUSUNUN_BAHMUT_BOLGESI_YAKINLARINDAKI_FACE_LINE_ASKERI_HAREKETLILIGI_SURUYOR

NORVEÇ HAREKETE GEÇİYOR

Norveç Sivil Koruma Müdürlüğü DSB, benzer bir broşürü ülkedeki 2,6 milyon haneye dağıttı. Broşürde, iklim değişikliğinden, dijital tehditlerden ve “en kötü ihtimalle savaş eylemlerinden etkilenen, giderek çalkantılı bir dünyada yaşıyoruz” ifadesi yer alıyor.

Norveç broşürü, “çıtır ekmek, konserve baklagiller ve fasulye, konserve ezmeler, enerji barları, kurutulmuş meyveler, çikolata, bal, bisküviler ve kuruyemişler” gibi en az bir haftalık bozulmayan yiyeceklerin saklanmasını öneriyor.

Norveç ayrıca sakinlere, nükleer bir kaza durumunda iyot tabletleri de dahil olmak üzere temel ilaçları stoklamalarını tavsiye ediyor ve İsveç gibi, insanların evlerinde birden fazla banka kartı ve nakit bulundurmalarını tavsiye ediyor.

“72 SAAT HAYATTA KALABİLİR MİSİNİZ?”

Finlandiya’da, Olay ve Krize Hazırlık adı verilen kapsamlı bir çevrimiçi rehber, sakinlere su kesintilerinden orman yangınlarına, internet çökmelerine veya “askeri çatışmalar gibi uzun vadeli krizlere” kadar her konuda bilgi ve tavsiye sunuyor.

Daha somut olarak Rusya ile 1.340 kilometrelik sınırı paylaşan Finlandiya, 72tuntia.fi adlı ayrı bir internet sitesinde vatandaşlarına “Çeşitli kriz durumlarında 72 saat hayatta kalabilir misiniz?” diye soruyor. diye soruyor ve onları hem becerilerini hem de materyallerini test etmeye davet ediyor.

Sitede, zor koşullarla baş etme yeteneğinizi artırmak için psikolojik dayanıklılığı nasıl güçlendireceğiniz, kişisel siber güvenliği nasıl geliştireceğiniz ve kapalı alanlara sığınacağınıza dair ipuçları yer alıyor: “Kapıları ve pencereleri kapatın. Radyoyu açın. Sakince talimatları bekleyin.”

AA-20241123-36273443-36273427-UKRAINA_ORDUSUNUN_BAHMUT_BOLGESI_YAKINLARINDAKI_FACE_LINE_ASKERI_HAREKETLILIGI_SURUYOR

YÜZBİNLERCE BARINAK İNŞAAT AŞAMASINDA

Bu arada Almanya, 84 milyon nüfuslu ülkede yalnızca 480.000 kişiyi barındırabilecek 600’den az kamu sığınma evinin bulunduğu yönündeki resmi tahminin ardından barınak ve koruyucu barınak sayısını artırmaya odaklandı.

Pek çok Soğuk Savaş sığınağı artık ihtiyaç duyulmadığı için söküldü, ancak Berlin artık Federal Sivil Koruma Dairesi’nin himayesinde, coğrafi konum belirleme telefon uygulaması da dahil olmak üzere ulusal bir sığınak planı başlattı.

Uzmanlar önümüzdeki beş yıl içinde Rusya’dan bir saldırının gelebileceğini öngörüyor.

Bunun üzerine metro istasyonları, devlet daireleri, okullar, belediye binalarının bodrumları dahil böyle bir durumda kullanılabilecek her türlü tesisin arayışına başlandı.

EVLERE BARINAK EKLENMESİ ZORUNLU OLACAK

Alman ailelere kilerlerini, garajlarını veya depolarını yeniden düzenlemeleri veya eski barınakları kazmaları teşvik edilirken, inşaatçılar da Polonya’nın halihazırda yaptığı gibi yasal olarak yeni evlere güvenli barınaklar eklemekle yükümlü olacak.

Bu ay Frankfurter Allgemeiner gazetesi, Alman şirketlerini hedef alan binlerce sayfalık bir ordu belgesinin ayrıntılarını ortaya çıkardı (örneğin, onlara ek kamyon şoförleri yetiştirmelerini tavsiye ediyor, ancak bireyler için sivil hazırlık konusunda tavsiyeler içeriyor).

Kaynak: NTV

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir