Avrupa’da doğal gaz fiyatları son üç ayın en düşük seviyesine geriledi

Avrupa’da kasım vadeli doğal gaz fiyatları son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.
Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz tecim noktası TTF’de işlem gören kasım vadeli gaz sözleşme fiyatı, pazartesi günü öğlen saatleri itibariyle 150 euro civarında işlem görmüş oldu.
Gösterge doğal gaz fiyatı 150 euronun altını en son temmuz ayı başlarında görmüştü. Doğal gaz fiyatları ağustos ayı sonlarında ise 349 euroya kadar çıkarak Avrupa başkentlerinde alarm zillerinin çalmasına niçin olmuş ve AB genelinde toptan doğal gaz fiyatlarına üst sınır getirilmesi tartışmaları alevlenmişti.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası hızla yükselen doğal gaz fiyatı 30 Eylül Cuma günü 188,8 eurodan kapanmış oldu. Doğal gazın megavatsaat fiyatı 7 Ekim Cuma gününü ise 156 eurodan kapattı. Böylece kasım vadeli gaz sözleşme fiyatı bir haftada yüzde 17 azalmış oldu.
Gerilemeye karşın fiyatlar bir yıl önceki 38 euro düzeyinin hala oldukça üstünde.
Fiyat düşüşünde Avrupa’nın doğal gaz tüketimine ilişkin almış olduğu önlemler ve doğal gaz depolarındaki doluluk oranı etkili oldu.
Avrupa’nın doğal gaz depolarındaki doluluk oranı 10 Ekim itibarıyla yüzde 88,58 olarak kaydedildi.
Belçika, Polonya, Portekiz, Almanya şeklinde ülkeler yüzde 90’ın üstünde doluluk oranına ulaştı.
AB gaz ithalatında Rusya’nın payını yüzde 7,5’e düşürdü
Avrupa Birliği (AB), enerjide Rusya’ya bağımlılıktan kurtulmak için almış olduğu tedbirlerle doğal gaz ithalatında Rusya’nın payını yüzde 40’tan yüzde 7,5’e düşürdü.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile Tallinn’de yapmış olduğu görüşmeden sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı bitirmek için oldukça sayıda önlem aldıklarını hatırlatan von der Leyen, son durumu şu şekilde özetledi:
“Rus kömüründen tamamen kurtulmayı başardık. Bunun yanı sıra yıl sonuna kadar Rusya’dan alınan petrolün payını da yüzde 10’a düşüreceğiz. Savaşın başlangıcında ithal edilen gazın içinde Rusya’nın oranı yüzde 40’tı. Aradan geçen 7 ayda bunu yüzde 7,5’e indirdik.”
Von der Leyen, bu oranları “Rusya’nın fosil yakıtlarından güvenilir tedarikçilere geçiş ve yenilenebilir enerjiye yatırım için sarf edilen devasa çabalar” olarak nitelendirdi.
Von der Leyen, “Rusya’nın şantajlarından kurtulmanın en iyi yolu yenilenebilir enerji ve temiz dönüşümü hızlandırmaktır.” dedi.
Ukrayna’daki savaştan sonrasında enerji fiyatlarındaki artışa da değinen von der Leyen, 20-21 Ekim’deki AB Liderler Zirvesine kadar enerji fiyatlarını düşürmek için yeni teklifler getireceklerini aktardı.
Comments are closed.