Bakan Bolat: Türk yüzyılını ticaret yüzyılı yapacağız

İş dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan ve 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleyen “Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Uluslararası Fuarı EXPO 2024” Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) küresel iletişim ortağı olduğu fuarın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla düzenlenen açılış töreninde konuşan Bakan Bolat, bu yıl 20’nci kez düzenlenen etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi. 29 Ekim 1993’te İzmir Enternasyonal Fuarı’nda 70 firmanın 9 metrekarelik stantlarıyla başlayan ve tohumları atılan büyük bir hayalin gerçeği olduğunu söyledi. dikildi ve bu güne ulaştı.

Son 31 yılda 20. kez düzenlenen etkinliğin başarısına tanıklık ettiğini belirten Bolat, şöyle konuştu: “Bu, 28. Uluslararası İş Forumu’nun açılışıyla birlikte sürekliliği ve güçlenerek daha da büyümeyi gösteren çok önemli bir sınav. (IBF) dün İslam dünyası ticaretinin uzmanlarını bir araya getiren çok önemli iki kuruluştur dedi.

Bolat, MÜSİAD EXPO ve IBF’nin ABD’den Endonezya’ya, Güney Afrika’dan Rusya’ya, Portekiz ve İngiltere’den Orta Doğu’ya kadar tüm Müslüman iş dünyasını ülkedeki kardeşleriyle bir araya getiren çok önemli uluslararası ticaret ve yatırım şirketleri olduğunu söyledi. Türkiye’nin bir platform olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin 22 yıldaki büyük başarı öyküsünün aslında MÜSİAD EXPO’nun bu dönemde geldiği noktanın açık bir göstergesi olduğunu belirten Bolat, şöyle konuştu: “MÜSİAD EXPO ne kadar büyürse, Türk ekonomisi de o kadar büyür, dış ticaret, uluslararası yatırım olur. ve hizmet sektörü arttı.” büyümüş” dedi.

“GURUR VERİLECEK GELİŞMELER VAR AMA DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR”

Bakan Bolat, Türkiye’nin 605 milyar dolar mal, 170 milyar dolar hizmet ticareti yaptığını, 1,2 trilyon dolar gelirle dünya sahnesinde çok önemli bir ülke haline geldiğini söyledi.

Türkiye’nin dünya genelinde milli gelir açısından 17., satın alma gücü paritesi açısından ise 11. sırada yer aldığını belirten Bolat, şöyle konuştu: “22 yılda dünya mal ihracatındaki payını yüzde 0,49’dan yüzde 1,08’e, hizmet ihracatındaki payını ise yüzde 0,89’dan yüzde 1,08’e çıkardı. Ama bunlar yeterli mi? “Bunu siz iş dünyasının değerli temsilcileriyle birlikte yapacağız” dedi.

Bolat, Türkiye’nin İslam ülkeleriyle ticaretteki payını 22 yılda yüzde 11’den yüzde 26’ya çıkardığını belirterek, “Her şey yolunda giderse 2028’de önce yüzde 30’a, ardından yüzde 35’e ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. dedi.

“TÜRKİYE YÜZYILINI TİCARET YÜZYILI YAPACAĞIZ”

Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlık olarak her zaman ihracatçıya destek verdiklerini, tüm birim ve destekleriyle ihracatın artırılması ve ihracatçıya kaynak sağlanması için çalıştıklarını söyledi.

İhracatçılara sunulan teşvik ve destekleri paylaşan Bolat, kendilerinin de yabancı ülkelerle ticaret anlaşmaları yaptıklarını, uluslararası zirve ve toplantılar düzenlediklerini ve sektörün tüm paydaşlarıyla takım oyunu oynadıklarını kaydetti.

“Vizyonumuz tüm dünyadır. Türkiye’nin yüzyılını ticaret yüzyılı yapacağız.” Bolat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geldiğimiz nokta çok şükür Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 22 yıl önce kimsenin hayal edemeyeceği bir nokta. Dışarıdan bunu çok iyi görüyorlar, takdir ediyorlar, kıskanıyorlar. Tamamen oldu. Altyapı ve üst yapılarıyla yenilenen, limanlarıyla büyük bir üretim ve tedarik merkezi haline gelen “Lojistik merkezleri, havalimanları ve havayollarıyla dünya çapında taşımayı başarmış, Avrupa Birliği gümrüklerini başarıyla uygulayan bir ülkeyiz” dedi. Birlik, ve bu yaklaşımın hizmetler sektörüne genişletilmesi için müzakere masasına çağrıldık.”

“İSLAM DÜNYASINDA TİCARİ ANLAŞMALARI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bakan Bolat, Afrika’nın Antalya’ya uçakla 45 dakika uzaklıkta olduğunu, bu kıtayla dış ticaretin 37 milyar dolara çıktığını, yatırım ve hizmet sözleşmeleri gibi tüm sektörlerde büyük ilerleme kaydedildiğini belirtti.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) bünyesinde İslam dünyasıyla ilişkilerin ekonomi alanında da ilerlediğini belirten Bolat, şöyle konuştu: “13 ülkeyle imtiyazlı ticaret anlaşmamız var. Umuyoruz ki bu yaklaşımı daha fazla ülkeye yaymayı ve yeni nesil bir ticaret anlaşması imzalamayı hedefliyoruz.” ” dedi.

Bolat, Türkiye ile İslam ülkeleri arasında son dönemde yapılan anlaşma ve organizasyonlara değinerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Ne kadar çabalarsak, çalışırsak, Allah bize bugüne kadar ne kadar nimet vermişse, o kadar çok nimet alırız, inşaAllah. İslam dünyası ekonomik olarak ne kadar güçlenir ve büyürse, İslam dünyasına yönelik küresel saldırılar da o kadar az olur. Bu noktada Filistin’in her zaman yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz, yaptıklarımız ortada: Siyasi alanda, uluslararası diplomaside, hukukta, insani yardımda… İhracat ve ithalatın başlamasını durduracağız. 2 Mayıs’tan itibaren İsrail’in saldırılarını durdurmak ve barışı garanti altına almak için Ateşkes, “Eylemimiz bizimledir. Dünyada yalnız olsak da aynı şekilde Filistin’e destek olmaya devam edeceğiz.”

Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakan Bolat ve MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ile protokol heyeti fuarın açılış kurdelesini kesti.

Açılış töreninin ardından Bolat, fuar alanındaki stantları gezerek katılımcılarla sohbet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir