Belçika hükümetinden hane başına aylık yaklaşık 200 euro enerji yardımı

Kaynak, Getty Images
16 Eylül 2022
Yusuf Özkan | Lahey
Belçika federal hükümeti, yaklaşan kış öncesi yaşanmış olan fiyat artışlarına karşı aileler, özgür meslek sahipleri ve firmalar için enerji desteğinde bulunma sonucu aldı.
Başbakan Alexander De Croo, kış aylarında hane başına her ay 135 euro doğalgaz ve 61 euro elektrik yardımı yapılacağını deklare etti.
Ek olarak ısıtma için akaryakıt kullanan hanelere de 300’er euroluk çek verilecek.
Koalisyon hükümeti içinde, artan enerji fiyatlarına karşı halkın korunması mevzusunda bir süreden beri devam eden görüşmelerde antak kalma sağlandı.
Başbakan De Croo’nun, Twitter hesabından duyurduğu anlaşmaya gore, enerji yardımı, değişken türdeki tüm doğalgaz ve elektrik sözleşmeleri ile 1 Ekim 2021’den sonrasında imzalanan yada yenilenen durağan(durgun) sözleşmeleri kapsayacak.
Enerji desteğinden aylık geliri en fazla 3 bin euroya kadar olan yalnız yaşayanlar ile aylık kazancı toplam 5 bin euro olan çiftler yararlanabilecek.
Belçika’da yaşayanlara, Kasım ve Aralık aylarında hane başına 135 euro doğalgaz ve 61 euro elektrik yardımı ödenecek. Ödemeler, enerji faturalarından düşülecek.
Hükümet, yüksek enerji fiyatlarından negatif etkilenen Belçika’daki özgür meslek sahipleri ve işletmeler için ek destek sağlayacak.
İşletmelerin vergi ve toplumsal güvenlik katkı oranı ödemeleri ertelenecek. Koronavirüs salgını dönemindeki şeklinde, enerji krizi mevzusunda da 1 Ekimden itibaren bir geçici işsizlik sistemi oluşturulacak.
İşletmeler ve özgür meslek sahipleri için doğalgaz ve elektrikten alınan için hususi tüketim vergileri Kasım ve Aralık aylarında en aza indirilecek. Katma kıymet vergisi (KDV) indiriminin de süresi uzatılacak.
Ek olarak enerji şirketilerinin eylemleri ve yüksek faturalar sonucu meydana gelebilecek iflasların önlenmesi için de emekler yapılacak.
Comments are closed.