Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, kasım ayında yapılacak seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Biden, Trump’ın yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i aday gösterdi.
Demokrat Parti, cumhurbaşkanı adaylarını resmi olarak aday göstermek için Ağustos ayında toplanacak ve oylama, bir aday delegelerin genel çoğunluğunu kazanana kadar devam edecek.
GÖZLER HARRIS’TE
ABD Başkanı Joe Biden’ın 5 Kasım başkanlık seçimlerinden çekildiğini ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i aday arkadaşı olarak onaylayıp destekleyeceğini açıklamasının ardından gözler Harris’e çevrildi.
SEÇİLİRSE TARİH YAZACAK
Harris, Demokratlar tarafından ABD başkanlığına aday gösterilir ve 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerini kazanırsa ABD’nin ilk kadın başkanı olacak.
ZAMAN BU KAPAKLA DUYURULDU
Harris, 1964 yılında Oakland, California’da, Hindistan’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne öğrenci olarak gelen biyolog bir annenin ve Amerika Birleşik Devletleri’ne öğrenci olarak Jamaika’dan gelen ekonomi profesörü olan siyahi bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi.
Üniversitede hukuk okuyan ve uzun yıllar San Francisco’da savcı olarak görev yapan Harris, 2010 yılında Kaliforniya başsavcılığına aday oldu. Kaliforniya tarihindeki ilk siyah başsavcı ve seçilen ilk kadın olan Harris, yeniden eyalet başsavcılığına seçildi. 2014 yılında ikinci dönem için.
2016 başkanlık seçimlerinde Harris, Güney Asya kökenli ilk senatör ve Kaliforniya’dan Kongre’ye giren ikinci Siyah senatör oldu.
Demokrat Parti’nin 2020 başkan adayları arasında yer alan Harris, önseçimlerde elendi. Daha sonra Demokrat Parti’nin adaylığını kazanan Joe Biden, 11 Ağustos 2020’de “Başkan Yardımcılığı” için aday olmak üzere Harris’e girdiğini duyurdu.
3 Kasım 2020 seçimlerinde Demokratların zaferiyle Harris, 49. başkan yardımcısı olarak göreve başladı ve 20 Ocak 2021’deki devir teslim töreninde ABD Başkanı seçilen Biden ile birlikte yemin etti.
Başkan yardımcılığı döneminde 19’dan fazla ülkeyi gezen ve 150’den fazla liderle görüşen Harris, ekonomiye yatırım yaparak istihdamın artırılması için Biden’la birlikte çalıştı.
Harris, ırkçılık ve cinsiyetçilikle mücadelenin yanı sıra kürtajı ve LGBTQ topluluğunu savunmasıyla da öne çıktı.
RUSYA’DAKİ SORUŞTURMA SIRASINDA İSMİ AÇIKLANDI
Harris, Kongre’ye girdikten sonra ilk olarak eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 28 Ocak 2017’de imzaladığı ve 7 Müslüman ülkeden ABD’ye seyahati yasaklayan genelgeye verdiği tepkiyle adından söz ettirdi.
Harris, 2017’de Trump’ın Kabinesi ve üst düzey yetkili atamalarına ilişkin sorgulayıcı tutumunu sürdürürken, 2018’de Senato Yargı Komitesi’ne seçildi. Harris, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesine ilişkin Senato’nun soruşturmasında da aktif rol aldı.
Bu bağlamda Senato’da Adalet Bakanı William Barr’a “Mueller raporu” hakkında soru soran Harris’in adı medyada sık sık duyuldu.
Harris, Yargı Komitesinin yanı sıra Senato İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesi, Seçilmiş İstihbarat Komitesi ve Bütçe Komitesinde de görev yaptı.
3 Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçiminin ardından Harris, ülke tarihinde başkan yardımcısı olan Hint ve Karayip kökenli ilk Siyah kadın olarak tarihe geçti.
HARRIS’İN AÇIKLAMASI
ABD Başkanı Joe Biden’ın yarıştan çekilerek Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in adaylığına desteğini açıklamasının ardından Harris, “adaylığı hak edip kazanmaya niyetli olduğunu” belirtti.
Harris konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
ABD Başkanı Biden’a liderliğinden dolayı şükranlarını ifade eden Harris, şunları söyledi: “Başkan Biden, hayatı boyunca yaptığı şeyi özverili ve vatansever bir şekilde yapmaya devam ediyor: Amerika’yı ve halkını her şeyden üstün tutuyor.” dedi.
Harris, başkanın onayını ve desteğini almanın gururunu yaşadığını vurgulayarak, “Adaylığı hak etmeye ve kazanmaya niyetliyim” dedi. Şunları beyan etti:
Demokrat Parti ile ülkeyi birleştirmek için her türlü çabayı göstereceğini belirten Harris, “Donald Trump’ın aşırıcı gündemini ve 2025 Projesini yenmek için elinden gelen her şeyi yapacağını” vurguladı.