Bu 4 kelimeyi Feysbuk Messenger’da görürseniz, tıklamayın.
Meta’nın Feysbuk’u şüphesiz dünyanın en büyük toplumsal medya platformudur ve Messenger’ı ayda 900 milyondan fazla şahıs tarafınca kullanılmaktadır. Bu oldukça fazla bildiri fakat ne yazık ki hepsi dostça sohbetler değil. Messenger’ı Feysbuk hesabı olmadan kullanmak için buraya dokunun yada tıklayın.
Kimlik avı e-postalarında ve dolandırıcılık metin mesajlarında olduğu benzer biçimde, Messenger da suçluların yeni kurbanlar bulmaları için çoğu zaman tercih edilen yoldur. İster para ister kişisel detayları çalmak için olsun, ne kadar oldukça kurbanı tuzağa düşürürlerse o denli oldukça kar elde ederler.
Suçluların eski dolandırıcılıkları yeni yöntemlerle tekrardan kullanmaları oldukça kazançlı olabilir. Yine tur icra eden bu şekilde bir Messenger hilesi için okumaya devam edin.
İşte arka plan
Ortalama bir yıl ilkin, milyonlarca Feysbuk kullanıcısı, sözde çevrimiçi arkadaşlarından acayip mesajlar aldı. Kolay bir sual sordu fakat karanlık bir sır sakladı. Mesajda “Bu sen misin?” yazıyordu. ve bir videoya bir bağlantı ekledi.
Sadece URL, bunun bir video olduğu yanılsamasını vermek için bir bağlantı kısaltma hizmeti vesilesiyle işlendi. Üstüne tıkladığınızda hiçbir şey oynamaz. Bunun yerine düzmece bir Feysbuk giriş ekranı olan bir web sayfası açar. Oturum açmaya çalıştıysanız, suçlular bilgilerinizi ele geçirdi ve hesabınızı ele geçirebilir.
Dolandırıcılık görünüşte birkaç hafta sonrasında öldü, sadece bu hafta birazcık değiştirilmiş bir halde yeniden ortaya çıktı. Önceki suali sormak yerine, şimdi garip bir izahat ile potansiyel kurbanları kandırmak istiyor.
Feysbuk Messenger üstünden gönderilen tek cümle “Bak ne buldum” ve gene bir bağlantı içeriyor. Metro’ya nazaran, bağlantı öncekine benziyor ve sizi düzmece bir Feysbuk giriş sayfasına yönlendiriyor. Suçluların giriş bilgilerinizi toplamış olduğu ve bazı durumlarda cihazınıza fena amaçlı yazılım yükleyebildiği yer burasıdır.
bu mevzuda ne yapabilirsin
Güvende kalmak için cephanenizdeki en iyi tabanca, suçluların kullandığı tüm dolandırıcılıkların bilincinde olmaktır. Bildiri güvenilir bir arkadaştan gelse bile, profili muhtemelen saldırıya uğradı, bu yüzden mesajı aldınız.
Aşağıda, bunun benzer biçimde kimlik avı düzenlerinden korunmaya ilişkin bazı ipuçları verilmiştir:
- Feysbuk Messenger’da asla istenmeyen bir e-posta yada mesajdaki bir bağlantıya tıklamayın yada ek indirmeyin. Bir dostunuz size bir şey gönderirse, hakikaten gönderdiklerinden güvenli olmak için onları arayın.
- Toplumsal medya ve bankacılık siteleri de dahil olmak suretiyle, bunu sunan tüm hesaplarda iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kurun. Eklenen güvenlik yöntemi, giriş denemelerini manuel olarak doğrulamanız gerektiğinden, saldırıya uğrama şansınızı mühim seviyede azaltır.
- Tüm cihazlarınızda güvenilir bir antivirüs yazılımı bulundurun. Sponsorumuz TotalAV’ı öneriyoruz. Şu anda ProtectWithKim.com’da senelik TotalAV Web Security planına yalnızca 19$’a haiz olun. Bu, düzgüsel fiyattan %85’in üstünde!
Okumaya devam et
Bu Feysbuk dolandırıcılığı yarım milyon insanı kandırdı – İşte çekiliş
Feysbuk Messenger’a uçtan uca şifreleme geliyor – Bunu iyi mi etkinleştireceğiniz aşağıda açıklanmıştır
Comments are closed.