Çevrimiçi Yaşam Streslidir. Bu On İpucu ile Akıl Sağlığınızı Geri Kazanın.


Ah, İnternet: Hepimizin düşünceli tartışmalara katılmış olduğu ve yalnızca esin veren içinde ne olduğu paylaştığımız, her e-postanın bizi iyi bulmuş olduğu ve bildirimlerin asla dikkatimizi dağıtmadığı bir yer.

Ya da değil. 2020’de meydana getirilen bir araştırmaya gore, dikkatli ve tertipli teknoloji kullanımı sağlıkla ilişkili olsa da, aşırı ekran süresi zihinsel sağlığınızı zorlayabilir, bu da daha büyük bir depresyon ve kaygı riskine ve düşük duygusal istikrara yol açabilir.

Mayıs sayımızda hepsine 2022 Tech Titans adını verdiğimiz teknolojiden anlayan beş kişiyle konuştuk ve hiper-çevrimiçi dünyamızda akıllarını iyi mi koruduklarına dair ipuçlarını paylaşmalarını istedik.

Önerilerin bir çok, aslına bakarsanız biliyor olabileceğiniz denenmiş ve gerçek tavsiyelerdir: Mesai sonrası iş e-postalarını okumayın yada göndermeyin. Aslına bakarsan moraliniz bozukken toplumsal medyaya bakmamaya çalışın. Zamanı ve enerjiyi tüketebilecek yorumları okumaktan ve bunlarla ilgilenmekten kaçının. Telefonunuz yatağınızın yanında uyumayın. Arada bir dijital detoks yapın – ister bigün ister daha uzun soluklu olsun.

Aşağıda, toplumsal medyayı yönetme, daha verimli emek harcama ve çocuklarınıza örnek olma mevzusunda tavsiyeler de dahil olmak suretiyle, daha ilkin duymamış olabileceğiniz yada denememiş olabileceğiniz on ipucu yer verilmiştir.

1. Toplumsal Medya Uygulamalarını Alt Klasörlerde Gizleyin

Çoğumuzun birkaç dakikalık kesinti esnasında refleks olarak açtığımız bir internet sayfası yada uygulaması var. Feysbuk, Instagram yada TikTok olsun, bu hedefler sizi orada tutmak için tasarlandı – ansızın üç dakika 30 dakika oluyor. Demokrasi ve Teknoloji Merkezi başkanı ve CEO’su Alexandra Reeve Givens, bağımlılık yaratan sadece verimsiz uygulamaları telefonunuzdaki klasörlerde kümelemenizi tavsiye ediyor. . Bu şekilde, onlara erişmek için birkaç tıklama daha gerekir. Givens, “Bu, bana ‘Ah, bunun yerine bir arkadaşıma ileti atmalıyım ya da gidip günüm için yapıcı bir şeyler yapmalıyım’ diye düşündüren birazcık fazladan sürtüşme ekliyor,” diyor.

2. Hala Toplumsal Medyada Oldukça Fazla Mısınız? Tarayıcı Sürümünü kullanın.

Uygulamaları klasörlerde gizlemek, kullanımınızı istediğiniz kadar engellemiyorsa, TechCongress burs programının kurucusu ve yönetici direktörü Travis Moore’un yaptığını yapmayı deneyin: uygulamaları tamamen silin ve mobil web sürümünü kullanın. Moore, “Hakikaten hantal” diyor. Mesela, Instagram’daki videolar, otomatik oynatmayı kapatma seçeneği sunmayan uygulamadakinden değişik olarak bir web tarayıcısında otomatikman oynatılmaz. “Şu demek oluyor ki tüm davranışsal hedefleme hileleri aynı şekilde çalışmıyor. Sanki asla iyi çalışmıyorlar, bu da bilgili olmamı ve zamanımı sınırlamamı oldukça daha iyi hale getiriyor.”

3. Bildirimleri Kapatın

Ping, ping, ping! Moore, 2005 senesinde California Üniversitesi’nde Irvine’de meydana getirilen bir araştırmaya atıfta bulunarak, “Sizin kesintiye uğradığınızda tekrardan odaklanmanız ortalama 23 dakika sürer” diyor. Bildirimleri dönem dışı bırakarak olabildiğince oldukça dikkat dağıtıcıyı sınırlamanızı önerir. “Telefonumda etkinleştirdiğim tek anında iletme bildirimleri metin, telefon, Uber ve Lyft. Ve metinle bile susturulur. İçeri giriyorlar fakat ping almıyorum.”

4. E-postayı Daha Azca Sıklıkta Denetim Edin

Bildirimler, gün süresince gelen mesajlar ve e-postalar için bilinçaltında tetikte olmamız için bizi eğitti. Sadece gelen kutunuzu her on dakikada bir denetlemek, “bağlam değişiklik yapma” durumunun tükenme durumuna neden olur. Bunun yerine, satın alan analizi şirketi Decile’nin CEO’su Cary Lawrence, e-postaları yanıtlamak ve sıralamak için gün içinde belirlenmiş zamanları ayırmanızı tavsiye ediyor. (Her sabah, iş günü tam vitese geçmeden ilkin bir saat ayırmayı, arkasından öğle yemeğinde otuz dakika ve günün sonuna doğru otuz dakika ayırmayı yararlı buldu.) 2015 senesinde meydana getirilen bir araştırma, iştirakçilerin e-postalarını denetim ettiğini ortaya koydu. belirlenen zamanlarda, sınırsız erişime haiz oldukları zamana gore mühim seviyede daha azca stres yaşadılar.

5. Aralıklarla Çalışın

Sırada tutmanız ihtiyaç duyulan oldukça sayıda göreviniz olduğunda ve bildirimler ve e-postalar gelmeye devam ettiğinde, odaklanmak zor olsa gerek. Üretkenliği azalttığı kanıtlanan çoklu vazife yerine, Tech Titan’larımızdan bazıları son aşama odaklanmış aralıklarla ve arkasından kısa, akılsız molalar vererek çalışır. Lawrence, “Feysbuk bana hakikaten mükemmel bir zamanlayıcı küpü gönderdi, burada belirtilen dakika miktarına çevirebilirsiniz – mesela, 15 yada 30 – ve sonrasında bir alarm çalıyor” diyor Lawrence. “Bunu, hususi görevlere odaklanmak ve arkasından mola vermek için oldukça yararlı buluyorum. Ek olarak, örümcek ağlarını temizlemek için kalkıp dışarıda yürüyüşe çıkmanın ve yeni bir bakış açısıyla işime geri dönmenin benim için yararlı bulunduğunu düşünüyorum.” Bu duraklamalar, bir yada iki işi bitirmek için de mükemmel, diyor: “Belirlenmiş molalarda çamaşır yıkamayı seviyorum. Aktivitenin ne kadar akılsız ve tekrarlayıcı olduğu hakkında bir şeyler var. Veri ve teknolojiyle çalışan biri için bu güzel bir değişiklik hızı.”

6. Fizyolojik Olarak Yapılacaklar Sıralaması Yazın

Bazı teknoloji uzmanlarımız, kimi zaman hiçbir şeyin eski moda kalem ve kağıdın yerini tutamayacağını söylüyor. Black Girl Ventures’ın kurucusu ve CEO’su Shelly Omilâdè Bell, “Bir yapılacaklar sıralaması yazmanın gerçek fizyolojik yönü, işinizi neredeyse bir tür meditatif duruma sokar” diyor. Ek olarak, bir görevi tamamladığınızda, kelimenin tam anlamıyla üzerini çizmiş olmuş olursunuz; bu, bilgisayarda yaşayamayacağınız tatminkar bir duygudur.

FrameBridge’in kurucusu ve CEO’su Susan Tynan, kalem ve kağıdın soyut kavramlar hakkında düşünmek için de mükemmel olduğuna dikkat çekiyor: “Gelecekteki girişimlerimizi tekrardan düşünmek istersem, boş bir kağıttan daha iyi bir şey bulamıyorum. Kendimi klavye şeklinde bir kutunun içinde hissediyorum. Oldukça fazla sembol kullanmayı seviyorum; Yıldız ve ok çizmeyi severim. Beyin fırtınası amaçlı dijital araçların hiçbiri bence hemen hemen kalem ve kağıdın aynısını yapmadı.”

7. “İkinci Tarama”dan Kaçının

İnternet, dikkat süremizi zayıflattı ve Tech Titan’larımız daha azca duyarlı değil. Tv izlerken telefonunu karıştırdığını itiraf eden Lawrence, “İkinci gösterimde oldukça kötüyüm” diyor. “Hakikaten televizyondan yada filmden zevk almakta zorlanıyorum.”

2017 eMarketer araştırmasına gore, ABD’li yetişkinlerin ortalama yüzde 70’i TV izlerken tertipli olarak başka bir aygıt kullanıyor. Lawrence, telefonunu kapalı tutmaya kendini zorlamak haricinde, ikinci ekran alışkanlığıyla başa çıkmanın bir yolunun geceleri kitap okumak bulunduğunu söylüyor. “Telefonumu devamlı denetim etmeden bir dergiye bile ulaşamadığım bir nokta vardı. Bu yüzden kendimi daha uzun kitaplar okumaya zorlamaya başladım ve bu hakikaten oldukça destek oldu.” Bonus olarak, “bununla birlikte birazcık daha kolay uyumama da destek oldu” diye ekliyor.

8. Çocuklarınızla Birlikteyken Onlara Niçin Telefonunuzda Bulunduğunu Anlatın

Market alışverişi yapıyor, bir akrabanıza yazıyor yada yaz kampı seçeneklerini araştırıyor olabilirsiniz; sadece çocuğunuzun bakış açısından, kendi dünyanızda, bir tek telefon başındasınız. Çocuklarınızın yanındayken cihazınızı kaldıramıyorsanız, Givens en azından ne yaptığınızı açıklamanızı önerir. “Akıllı telefonlardan ilkin çocuklar sizi kitap okurken, mağazaya girerken yada teşekkür kartı yazarken görürdü. Fakat şimdi tüm bu tarz şeyleri telefonlarımız vasıtasıyla yapıyoruz, bu yüzden onlara her şey aynı görünüyor ve sizin onları mı düşünüyorsunuz yoksa her zamanki şeklinde çalışıyor musunuz bilmiyorlar.”

9. Görüntülü Aramaları Telefon Görüşmelerine Dönüştürün

2021 Pew Research anketine gore, pandeminin başlangıcından bu yana görüntülü görüşmeler yöntemiyle konuşanların yüzde 40’ı kendilerini yıpranmış yada bitkin hissettiklerini bildirdi. Bu yüzden Givens şu rahat kuralı takip ediyor: Telefonda yapılabiliyorsa, telefonda yapın. Bu, insanların bir ekrandan ara vermelerine ve konuşurken hareket etmelerine olanak tanır.

10. Çevrimiçi Yaşamın Sundukları İçin Minnettarlık Uygulayın

Ofisinizin evde olması müdahaleci gelebilir, bununla birlikte inanılmaz oranda esneklik sağlar. Toplumsal medya sizi içine çekebilse de, sizi uzak akrabalarınıza da yakın meblağ. Bu yüzden, tekno-stresin yükünü hissettiğinizde, bir adım geri atın ve hızla gelişen teknolojinin yapmamızı elde eden şey için minnettarlık duyun. “Akıllı telefonum en mühim araçlarımdan biri. Tynan, “Bağlı olmaktan nefret etmiyorum—aslına bakarsak oldukça müteşekkirim” diyor. Onsuz büyüyen bir işi yürütebilir, çocuk yetiştirebilir ve kültüre ve güncel vakalara bağlı kalabilir miyim? Kesinlikle hayır. Telefonumda iş analitiği! Bakkal alışverişi! Hepsi orada. Hala iPhone’umdan gelen çok önemli etkinleştirmeyi kutluyorum.”

Bu yazı Washingtonian’ın Haziran 2022 sayısında yer verilmiştir.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy