Dijital Ödeme Alanında İşlemleri ve Gizliliği İzleme
İngiltere’nin Guardian gazetesinde kısa sürede, rahatsız edici yeni bir trendle ilgili bir yazı gösterildi. dolandırıcılar para çalmak için sevgili kılığında.
Potansiyel kurbanlar öncelikle “enayi listeleri” kullanan dolandırıcılar tarafınca hedeflenir – daha ilkin çoğunlukla dolandırıcılıkların kurbanı olmuş kişiler. Buradan, dolandırıcılar, Üniversitede evlatları olabilecek ve bu yüzden makul olarak daha ilkin (gerçek) evlatlarından para talep etmiş olabilecek doğru yaş grubundaki kişilere odaklanır. Peşinden, evlatları öykünmek etmek ve para talep etmek için Whatsapp hesaplarıyla otomatik botlar kurulur. Bir kurban ısırırsa, bir insan bottan devralır ve düzmece işlemleri zorlamak için toplumsal mühendislik tekniklerini kullanır.
Bu tür dolandırıcılıklar yeni değil. Ortalama 10 yıl ilkin Japonya’da “ore cevheri sagi” isminde olan bir varyasyon yaygındı – kelimenin tam anlamıyla “Bu benim, benim dolandırıcılığım” olarak çeviri edildi. Bu durumda dolandırıcı, çoğu zaman yalnız yaşayan yaşlı bir kişiyi arar ve sohbeti “Benim, benim!” diyerek başlatır. Bu sonrasında kurbanın dolandırıcının kim olduğuna dair bir isim tahmin etmesine niçin olur. Itimat hileleri takip edecek ve dolandırıcıya – ya da kurbanın inanmaya ikna edilmiş olduğu benzer biçimde – uzun süredir yitik bir akrabaya para gönderilmesiyle sonuçlanacaktı.
Her neyse ki, Guardian makalesi bankaların mevzuya duyarlı bulunduğunu ve mağdurlara geri ödeme yaptığını gösteriyor. Gazeteci ek olarak yararlı ipuçları veren Whatsapp ile de konuştu – biri şüpheli bir bildiri alan kişilere hakkaten olduklarını söyledikleri şahıs olduklarını doğrulamak için sesli not istemelerini tavsiye ediyor.
Sadece perde arkasında, bunun benzer biçimde dolandırıcılıklar, birden fazla platformun kullanılmasıyla belirli dolandırıcılıkların iyi mi sürdürülebileceğini gösteriyor. Dolandırıcı, bir banka vasıtasıyla bir işlem başlatmak için Whatsapp’ta işlem yapıyor. Whatsapp ve bankanın tamamen değişik seyretme sistemleri var ve tamamen değişik şeyleri denetim ediyor. Whatsapp, telefon kullanıcıları arasındaki şüpheli davranışları denetim eder. Bankalar, yeni müşterilere meydana getirilen olağandışı ödemeleri denetim eder. Beraber çalışıyorlarsa, birden fazla kullanıcıya benzer mesajlar gönderen ve peşinden tek seferlik olağandışı bir ödemenin yapılmasına yol açan tek bir telefon numarası (otomatik botlar), bu işlemde otomatik bir engellemeyi tetiklemelidir. Sadece sistemlere (haklı bir nedenle) katılmaz ve bu yüzden işlemler devam eder.
İşlem alanında uyumluluk
Uyum bu yüzden bir eliyle arkasından savaşıyor – Whatsapp’tan gelen uyum ve bankadan gelen uyum, her biri resmin yalnızca yarısını görebilir. Her iki tarafın da karmaşık dolandırıcılık önleme kontrollerinin bir sonucu olarak aşırı telafi etmesi gerekebilir, sadece kullanıcı deneyimini tehlikeye atmaktan çekineceklerdir.
Bu tür boşlukları yönetmek, suistimalcilere karşı mücadelede zamanımızın zorluğudur. Kara para aklamayı önleme teknikleri normal olarak bizlere destek olabilir – mesela olağandışı ödeme modellerini denetlemek benzer biçimde – mesela, bilhassa yurtdışındayken, şimdiye kadar bilinmeyen alacaklılara meydana getirilen büyük tek ödemeler. Bu teknikleri tipik kullanıcı davranışının ek zekasıyla birleştirmek, uyarının daha çok odaklanmasını sağlayabilir.
Fakat kim bilir daha büyük bir güçlük bir zihniyettir. Tamamımız, hakkımızda her şeyi bilmek için verilerimizi toplayan “büyük teknoloji”den bıktık. Apple’ın son olarak “uygulama seyretme şeffaflığı” (ATT) özelliği, aygıt düzeyinde izlemeyi durdurur ve bu eğilimi besler. Aslına bakarsan meyve veriyor – Meta’nın son hisse devrine şahit olun. Bu kısmen, ATT’nin reklam gelirinde 10 milyar dolarlık bir azalmaya katkıda bulunmasından meydana gelmektedir – bu, yıl için toplam kârının dörtte birine eşdeğerdir. Sadece paradoksal olarak kim bilir bu tür aygıt verilerinin bir araya toplanması, bunun benzer biçimde dolandırıcılık vakalarını yenmemize destek olabilir. Whatsapp (Meta’ya ilişkin) ve bankalar aygıt düzeyinde verileri paylaşırsa, tam dolandırıcılık senaristliği görülebilir ve kim bilir bu bilhassa tehlikeli dolandırıcılık türü durdurulabilir.
Normal olarak bu ikilemin kolay cevapları yok. Kötü karakterlerle kendi şartlarına nazaran savaşmak tarih süresince bir meydan okuma olmuştur – bir tek silahlar daha karmaşık hale gelir.
Yazar hakkında: Antony Bellingall, dünya çapındaki finans kurumlarına yönelik eksiksiz bir uyumluluk çözümleri ve hizmetleri paketi olan Idenfo’nun kurucu ortağı ve yöneticisidir. Buna işlem seyretme danışmanlık hizmetleri de dahildir. İşlem İzleme tamamen riski etkin bir halde azaltmakla ilgilidir. Idenfo ek olarak sanayi uygulamalarında uzmanlaşmıştır ve danışmanlığını her bir kurumun benzersiz risk setine nazaran ısmarlama yapısına nazaran şekillendirmektedir.
Comments are closed.