Elon Musk, Ukrayna’ya Starlink üzerinden bedavaya daha fazla internet hizmeti veremeyeceğini söyledi

elon musk ukraynaya starlink uzerinden bedavaya daha fazla internet hizmeti veremeyecegini soyledi

ABD Birleşik Devletleri Müdafa Bakanlığı (Pentagon), Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in, Ukrayna’ya sağlamış olduğu Strarlink uydu merkezli kontakt hizmetini parasız sürdüremeyeceği mevzusunda Pentagon ile iletişime geçtiğini duyurdu.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, düzenlemiş olduğu basın toplantısında, “Starlink mevzusunda bakanlığın SpaceX ile kontakt halinde bulunduğunu teyit edebilirim.” ifadesini kullandı.

Pentagon ile SpaceX arasındaki yazışmanın detaylarını vermekten kaçınan Singh, Ukrayna adına SpaceX’e Starlink hizmeti için ödeme yapmak suretiyle hemen hemen duyuracağı bir yardım paketi olmadığını belirtti.

Singh öteki taraftan, “Bakanlık, Ukrayna Müdafa Bakanlığıyla, Ukrayna kuvvetlerinin kolayca temas kurmasına ve istikrarlı kontakt sağlamasına destek olmak suretiyle kalıcı bir SATCOM’a (uydu kontakt merkezi) olan ihtiyacı belirledik. Ukraynalıların gereksinimlerini en iyi şekilde iyi mi destekleyebileceğimize dair tüm seçeneklere bakmak için ortaklarımız ve müttefiklerimizle beraber çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uydu iletişiminin bir tek sivil ve askeri iletişimi değil hem de komuta denetim mekanizmasının ayakta kalmasını da sağladığını belirten Singh, bu mevzuyu kapsamlı olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Musk: Ukrayna’ya parasız sağladığımız Starlink hizmeti 80 milyon doları buldu

Musk, 7 Ekim’de bir haber üstüne toplumsal medya hesabından yapmış olduğu açıklamada, Ukrayna’ya parasız sağladıkları Starlink hizmetinin 80 milyon doları bulduğunu ve yıl sonuna kadar 100 milyon doları aşacağını belirtmişti.

CNN televizyonunun ulaşmış olduğu SpaceX mektubunda, firmanın bağışladığı 20 bin Strarlink uydu ünitesinin toplam harcamasının yıl sonuna kadar 120 milyon dolar olacağı ve sonraki 12 ayda ise bu miktarın 400 milyon dolara ulaşacağı ifade edilmişti.

Firmanın, Ukrayna’ya daha fazla terminal veremeyeceğini ve mevcut terminallerin harcamalarını karşılayamayacağını belirttiği mektubunda, Pentagon’dan Ukrayna adına ödeme yapmasını istediği kaydedilmişti.

Musk ile Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi arasındaki polemik

Öteki taraftan, Musk ile Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Melnyk Andrij içinde Twitter’da yaşanmış olan polemiğin de Musk’ın şirketinin Ukrayna’ya sağlamış olduğu Starlink kontakt hizmetinin harcamalarını talep etmesine yol açmış olduğu da iddia edildi.

Musk’ın, Kırım dahil ilhak edilen bölgelerde tekrardan referandum yapılmasına ilişkin twitine, Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Andrij, “defol git o süre” anlamına gelen sövgü içerikli bir cevap vermişti.

Bir gazetecinin Twitter’da bu ifadeleri hatırlatarak SpaceX’in Starlink hizmetinin masraflarının karşılanmasını istemesinin, bu polemikten sonrasında geldiğine yönelik paylaşımına Elon Musk, “Onun (Andrij) tavsiyesine uyuyoruz.” yanıtını verdi.

Keza Musk’ın Kırım önerisinin arkasından Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de kendi hesabından, Musk’ın tweetlerine cevap olarak “Hangi Elon Musk’ı daha oldukça seviyorsunuz?” sorusunu yönelten karşı bir anket yayınlamıştı.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy