İspanya Başbakan Yardımcısı Calvino: ‘Doğalgazda tavan fiyat uygulamasını destekliyoruz’

Avrupa’da enerji krizi tırmanırken doğalgaz tutarları geçen kışa oranla 4 kat arttı ve enflasyon çift haneli üstün dereceli sayılara terfi etti. Avrupa Birliği hemen hemen ortak paydada buluşmakta güçlük yaşıyor.
Peki bu durumdan kurtulmak için bir yol var mı?
İspanya Başbakan Yardımcısı Nadia Calvino, Avrupa’daki enerji krizi ve enflasyona ilişkin euronews’in sorularını yanıtladı.
euronews: Sayın Bakan, Ukrayna’daki savaşın Avrupa’nın enerji iklimi üstünde acıklı bir tesiri oldu ve ekonomileri üstünde yayılma tesiri yarattı. Durum ne kadar fena?
İspanya Başbakan Yardımcısı Nadia Calvino: “Tamamımız Avrupa’nın kapısındaki, ülkelerimizin eşiğindeki savaştan ve Putin’in enerji şantajlarından belirgin bir halde etkilendik. Sadece değişik ülkeler bu durumdan değişik seviyelerde etkilendi. Almanya, Baltık ülkeleri ve Ukrayna’ya komşu ülkeler şeklinde bazı ekonomiler bundan daha direkt ziyan oldu. İspanya şeklinde öteki ekonomiler ise daha şanslıydı. Biz daha azca sorun yaşadık bundan dolayı Rusya’nın doğalgaz ve petrolüne daha azca bağımlıydık. Mevcut durumun oluşturduğu risklerden de daha azca etkilendik.”
‘Enerji krizinde daha erken harekete geçilmeliydi’
euronews: AB’nin krize verdiği yanıta gelirsek AB, Avrupa’ya ithal edilen doğalgazdaki yüksek tutarları denetim altına alamadığı için fazlaca sayıda eleştiriye hedef oldu. Peki siz AB’nin bugüne dek bu durumun üstesinden gelmede başarısız bulunduğunu düşünüyor musunuz?
Nadia Calvino: “Daha erken harekete geçebilmemizi arzu ederdim sadece geç olması asla olmamasından evladır. Komisyonun artık daha kesin adımlar atmasını destekliyoruz. Ortak alımlardaki tavan fiyat uygulamasını destekliyoruz. Ek olarak doğalgaz için tavan fiyat uygulamasında, tutarları sınırlamak ve vatandaşlar ile firmalar üstündeki tesirini kısıtlamak için son aşama etkili bulunduğunu kanıtlayan İber mekanizması örneğini almalarını da destekliyoruz.”
euronews: AB bir Pan-Avrupa çözümü bulmaya çalışırken Alman hükümeti, tüketicilerin ve işletmelerin artan enerji fiyatlarıyla başa çıkmasına destek olmak için 200 milyar euroya kadar harcamaya hazır bulunduğunu söylemiş oldu. Siz bunun enerji krizine yönelik bir Pan-Avrupa yaklaşımını baltaladığını düşünüyor musunuz?
Nadia Calvino: “Buna pandemide yaptığımız şeklinde üç ilkeye dayanarak cevap vermeliyiz. Bunlar birlik, kararlılık ve dayanışma ilkeleri. Küresel bir güçlük olan pandemiyle karşılaştığımızda doğru yollar olduklarını kanıtladılar. Şimdi ulusal sınırlarımızı aşan başka bir zorlukla karşılaştığımızda gene beraber hareket etmeli ve mümkün olabildiğince etkili yanıtlar vermenin yollarını bulmalıyız. Ek olarak, bu durumun değişik ülkeleri değişik şekillerde etkilediğini de hesaba katmalıyız. Bu bununla beraber, değişik ekonomilere ve karşılaştıkları değişik zorluklara hitap etmek için kurallarımız dahilinde uygun esnekliğe haiz olmamız icap ettiğini de gösteriyor.”
‘Enerji krizinden her ülke değişik seviyelerde etkilendi’
euronews: Almanya’nın ne yaptığını anlıyor musunuz? Bu krizi yönetirken tek başına hareket etmiş olduğu için hayal kırıklığı yaşıyor musunuz?
Nadia Calvino: “Hepimizin tutarları denetim altına alma ve ülkelerimizde vatandaşlarımızı ve şirketlerimizi destekleme mevzusunda umar bulmaya çalmış olduğu gerçeğini fazlaca iyi anlıyorum. Fakat örneğin Almanya ve İspanya’da durum fazlaca değişik. Size bazı rakamlar vereyim. İspanya’da bugün fazlaca kuvvetli bir gelişme görüyoruz. Mevcut verilere bakılırsa, gelişme tahminlerimizi bu yıl için yüzde 4,4’ün üstünde görüyoruz. Fakat bu, vatanımızda, vatandaşları ve şirketleri desteklemek için mühim mali tesiri olan mühim önlemler almak zorunda olmadığımız anlamına gelmiyor. Dolayısıyla tamamımız, bir taraftan toplumlarımızı desteklemeye devam etmeye ve enerji şantajının negatif etkilerini en aza indirmeye çalışırken öteki taraftan açığı ve borcu azaltarak mali sorumluluklarımızı yerine getirmede aynı zorluklarla karşı karşıyayız.”
euronews: Peki Almanya azca ilkin tanım ettiğiniz dayanışma temelinde mi çalışıyor?
Nadia Calvino: “Pandemi döneminde Almanya’dan gelen kuvvetli bir dayanışma örneği gördük. Ve bu, İspanya şeklinde pandemiden fazlaca direkt etkilenen ülkeler için son aşama önemliydi.”
euronews: Enerji krizinde de durum bu şekilde mi?
Nadia Calvino: “İspanya ekonomisinin pandemiden direkt etkilendiği dönemde AB’den almış olduğu destekle açık bir benzerlik ya da daha fazlaca bir bakışım görüyorum. Ve şimdi de biz, şantajlardan ve Ukrayna’ya karşı saldırganlıktan meydana gelen riskler ile zorluklardan en fazlaca etkilenen ülkelerle kuvvetli dayanışma sinyalleri veriyoruz.”
‘Kurtarma planlarının imkanlarından yararlanmalıyız’
euronews: Peki bu krizle başa çıkmak için de pandemide kullanılan SURE (Acil Durumda İşsizlik Risklerini Azaltmak İçin Geçici Destek) mekanizmasına benzer bir enstrüman oluşturmanın zamanı geldi mi?
Nadia Calvino: “Halihazırda Avrupa bütçesinde hangi araçların mevcut bulunduğunu görmemiz gerekiyor. Ek olarak, fazlaca mühim konjonktür karşıtı bir etkiye haiz olan, yapısal özellikte yatırımlar ve reformlar yapmamıza izin verebilecek ve katkı sağlayabilecek fazlaca mühim finansman kaynakları olan kurtarma planlarını da gözden geçirmeliyiz. Ulusal düzeyde, sadece daha da önemlisi Avrupa düzeyinde gelişme üstündeki potansiyel etkiyi en üst seviyeye çıkarmak için kurtarma planlarının imkanlarını değerlendirmeli ve çıkar sağlamalıyız.”
euronews: Bildiğiniz şeklinde son zamanlard bakanlıklar tarafınca oldukça cesaret kırıcı rakamlar gösterildi. Enflasyon üstün dereceli kırarak yüzde 10’a ulaştı. Enerji fiyatlarında senelik yüzde 40,8 şeklinde bir artış gördük, bunu da besin tutarları izledi. Peki sizce ne yapılmalı?
Nadia Calvino: “Bu enflasyonun Avrupa’ya ithal edilen bir enflasyon bulunduğunu, yüksek enerji ve hammadde fiyatlarından ve euronun kıymet kaybetmesinden kaynaklandığını görüyoruz. Mümkün olduğunca süratli bir halde bu enflasyonun AB’ye ve Euro bölgesine girişini durdurmalı ve enerji fiyatlarını denetim altına almaya çalışmalıyız. Bundan dolayı Komisyon’dan gelen önerileri kuvvetli bir halde destekliyoruz.
Gaz fiyatlarına tavan fiyat uygulaması için düzenleyici çerçeveyi güncellemek, her halükarda spekülasyona ve yüksek fiyat artışlarına açık olan TTF (Title Aktarma Facility) referansını değişiklik yapmak ve Avrupa’da fiyat artışının bir an ilkin durmasını sağlamak için uygun çerçeveyi bulmak için süratli ve acil fiil çağrısı yapıyoruz.”
euronews: Önümüzdeki tüm bu güçlük ve belirsizliklerin Avrupa Birliği’nde toplumsal bir huzursuzluğu tetiklemesinden korkuyor musunuz?
Nadia Calvino: “Bu devamlı hafızamızda tutmamız ihtiyaç duyulan bir sorun. Normal olarak Avrupa vatandaşları olarak tamamımız pandemiden bu yana son üç yılda fazlaca zor zamanlar, fazlaca zor senaryolar yaşadık. İspanya’da bir de yanardağ patlaması yaşandı. Sonrasında harp başladı, enflasyon ve enerji tutarları terfi etti. Tüm bunlar Avrupa’daki tüm vatandaşları, hane halkını ve şirketleri etkiliyor. Bundan dolayı vatandaşlarımızı desteklemek için doğru önlemleri alma noktasında son aşama dikkatli ve mesuliyet sahibi olmamız gerekiyor. Sadece bununla beraber bir tüm olarak Euro bölgesinde ve Avrupa Birliği’nde mali konsolidasyonu ve istikrarı sağlama ihtiyacını gözden kaçırmamalıyız.”
Comments are closed.