Kuzey Kore, Japon Denizi’ne (Doğu Denizi) iki balistik füze fırlattı

kuzey kore japon denizine dogu denizi iki balistik fuze firlatti

Kuzey Kore, Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne iki balistik füze fırlattı. Kuzey Kore, böylece son 12 günde 6. denemesini gerçekleştirmiş oldu. 

Son füzenin, ABD Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ronald Reagan tayyare gemisinin, Cenup Kore ile ortak tatbikat için bölgeye tekrardan konuşlandırılması sonrasında fırlatılması dikkati çekti.

Pyongyang’ın Amerikan harp gemisinin bölgeye gelmesi ve daha önceki füze denemeleri sebebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplanmasına yanıt verdiği açıklandı. 

Son füzenin fırlatılmasından kısa süre ilkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Kuzey Kore’nin faaliyetleri görüşülmüştü. Rusya ve Çin’in, Kuzey Kore’nin füze denemelerine ABD’nin bölgedeki eylemlerinin sebep olduğu yönündeki tepkisi sonrası BMGK ikiye bölündü ve herhangi bir karar alınamadı. 

Cenup Kore Genelkurmayı, kısa menzilli iki balistik füzenin, Pyongyang civarlarındaki Samsok bölgesinden mahalli saatle 06.01 ve 06.23’te fırlatıldığı bilgisini paylaştı.

Japonya Müdafa Bakanı Hamada Yasukazu, biri 350 ve diğeri 800 kilometre irtifaya ulaşan füzelerin, Japon münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü söylemiş oldu.

“Kuzey Kore, BM Güvenlik Konseyinin eylemsizliğini avantaja dönüştürdü”

Füzelerin düşmüş olduğu Japon Denizi’nde seyreden vapur ve uçaklarda hasar saptanmadığını kaydeden Bakan Hamada, Kuzey Kore’ye protesto notası verildiğini belirtti.

Denemeyi kınayan Japonya Başbakanı Fumio Kişida, son dönemde Pyongyang yönetiminin fazlaca sayıda kayda geçen füze denemelerinin “kesinlikle kabul edilemeyeceğini” dile getirdi.

Japonya’nın BM Sürekli Temsilcisi Kimihiro İşikane, son denemeyle Kuzey Kore’nin, “BM Güvenlik Konseyinin eylemsizliğini avantaja dönüştürdüğünü” gösterdiğini söylemiş oldu.

Kuzey Kore’nin 4 Ekim’de fırlattığı balistik füze, 2017’den sonra ilk kez Japonya’nın kuzeydoğusundan geçerek Pasifik Okyanusu’na düşmüştü.

Azami 1000 kilometre irtifaya ulaşan ve 4 bin 600 kilometre seyreden füzenin ihtimaller içinde tehdidine karşı, bölgedeki Japon halkına yönelik, binalardan ayrılmamaları uyarısı yapılmıştı.

2022 başından beri Pyongyang yönetiminin, Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ederek, 20’yi aşkın değişik menzillerde balistik füze denemesi gerçekleştirdiği biliniyor.

Japon erken uyarı sistemi J-Alert çalışmadı

Ayrıca Japonya Yangın ve Afet Yönetim Ajansı, ülkedeki J-Alert erken uyarı sisteminde salı günü altı belediyede meydana gelen arızaların, Kuzey Kore’nin balistik füzesi mevzusunda bölge sakinlerini doğru bir halde uyaramamasına niçin bulunduğunu bildirdi.

J-Alert, depremler, negatif hava koşulları ve öteki tehdit ve acil durumlarla ilgili halkı hızla bilgilendiriyor ve tedbir almalarını sağlıyor. 

Japonya İçişleri Bakanı Minoru Terada, yapmış olduğu açıklamada, “Sebebini belirlemek ve benzer durumların tekrarını önlemek için çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Bazı kentlerde ise uyarının füzenin fırlatılmasından 1 saat sonrasında manuel olarak yapıldığı aktarıldı.  

Sistem vesilesiyle bilhassa Kuzey Kore’nin füze denemeleri sonrası vatandaşlara acilen sığınaklara gitmeleri uyarısında bulunuluyor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy