Kuzey Kore’nin bin kilometre yükseliğe çıkan füzesi Japonya’da paniğe neden oldu
4 Ekim 2022
Ilgın Yorulmaz | Tokyo

Kaynak, Getty Images
Son on günde Japon Denizi’ne doğru tam beş roket fırlatan Şimal Kore’nin yapmış olduğu altıncı ve son roket denemesi Japonya’da büyük paniğe neden oldu.
Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido Adası ve Aomori bölgelerinde alarmlar çalındı, halktan evlerinden çıkmamaları yada sığınaklara gitmeleri istendi. Süratli trenler, uçaklar ve öteki ulaşım araçları da kısa süreliğine durduruldu.
Mahalli saatle 07:22’de atılan ve Japonya’yı aşıp 22 dakika sonrasında Büyük Okyanus’a düşen roket, Şimal Kore’nin son beş senedir attığı en uzun menzilli roket olma hususi durumunu taşıyor. Şimal Kore son olarak Eylül 2017’de benzer bir roket fırlatmıştı.
Bilim adamları bu kez atılan füzenin orta menzilli ve Şimal Kore tarafının, Guam’daki Amerikan üslerini vurabileceğini iddia ettikleri Hwasong-12 bulunduğunu tahmin ediyor.
Nadir olarak Japonya hava sahasının üstünden geçecek şekilde atılan bu tür füzelerle meydana getirilen denemeler en tehlikelileri.
Bunun sebebi, bu tür denemelerin Şimal Koreliler için gerçek dünya ile birebir uyuşan denemeler durumunda olması ve hava şartları, atmosfere giriş şeklinde verileri kontrol edebilmeye olanak sağlamaları.
Pyongyang’ın bu son adımının sebebinin, Japonya’ya öldürülen eski Başbakan Şinzo Abe için düzenlenen devlet törenine katılmak suretiyle gelen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Cenup Kore’ye de uğrayıp iki Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgeyi ziyaret etmesi olarak gösteriliyor.
Bunun yanı sıra 2018 yılından beri ilk kez 23 Eylül’de ABD birliğine ilişkin bir tayyare gemisinin Cenup Kore limanına uğramasının yarattığı durumdan Şimal Kore’nin hisse çıkardığı düşünülüyor.
Bazı politika uzmanları bölgede siyasal ve askeri dengeler değiştikçe Şimal Kore’nin Japonya’yı tehdit etmesi ve daha çok sayıda roket fırlatmasının kaçınılmaz olacağından kaygı ediyorlar.
Japonya, ABD ve Cenup Kore, Şimal Kore’yi kınayan açıklamalar yapmış oldu.
Japonya Müdafa Bakanı Yasukazu Hamada, bu kez atılan füzenin bin kilometre irtifada seyrettiğini ve menzilinin 4 bin 600 kilometre bulunduğunu deklare etti.
Göreve gelmesinin birinci yılına denk gelen güne roket haberiyle başlamış olan Japonya Başbakanı Fumio Kişida ise Şimal Kore’nin bu girişimini “barbarca ve kabul edilemez” bulduğunu açıklayıp Şimal Kore’nin internasyonal kamuoyuna açık ve ciddi şekilde meydan okumakta bulunduğunu öne sürdü.
Cenup Kore Başkanı Yoon Suk-yeol ise roket denemesini “vurdumduymazlık” olarak nitelendirip ülkesinin, müttefiklerinin ve internasyonal kamuoyunun ihtiyaç duyulan yanıtı vereceğini söylemiş oldu.
Bu senenin başından beri balistik roket denemeleri icra eden Şimal Kore, ülkede görülen koronavirüs salgınının da etkisiyle son dört aydır denemeler yapmayı bırakmıştı.
Öte taraftan Çin Komünist Partisi’nin bu ay gerçekleştireceği olağan kongresi ve Kasım’da yapılacak Amerikan ara seçimleri esnasında Şimal Kore’nin bir kez daha roket denemesi yapabileceği iddia ediliyor.

Kaynak, Getty Images
J-Alarmı
Japan Times’a konuşan ve roket denemesi esnasında Hokkaido’nun başkenti Sapporo’da tehlikeye maruz kalan Japonlar Şimal Kore’ye kızgınlıklarını gizlemiyorlar.
Durdurulan trenlerden birine binip hastanedeki randevusuna yetişmeye çalışan 76 yaşındaki Tadaaki Nagaşima, duyduğu memnuniyetsizliği belirtip “Atılan füzenin trene gecikme yaptıracağı aklıma gelmezdi. Şimal Kore ne yaptığını sanıyor?” diye soruyor.
Japonya’da halk, roket denemesi, zelzele ve terör saldırısı şeklinde tehlikelere karşı “J-Alarmı” denilen ve uydudan gelen sinyallerle çalışan merkezi bir sistemle uyarılıyor.
Halktan dışarı çıkmamaları yada yer altına inmeleri isteniyor. Eğer bu ikisi de mümkün değilse yere yatıp vücutlarının baş bölgesini korumaları öneriliyor.
Şimal Kore’den gelebilecek roket saldırılarına karşı 2021 senesinde ülke çapında halka toplam 18 tatbikat yaptırıldı.

Kaynak, Getty Images
Comments are closed.