Bazı bölge sakinleri turist trafiğinin evlerinden çıkmalarını bile engellediğini söylüyor.
Portekiz’de turizm arttıkça ülkenin başkenti Lizbon’un dar sokakları tuk-tuk adı verilen küçük elektrikli taksilerle tıkandı.
Rosa Alves balkonundan artık bu küçük motorlu araçları saymaya bile çalışmadığını söylüyor.
Güneş doğar doğmaz ortaya çıkıyorlar, turistleri zirveye taşıyorlar ve geç saatlere kadar devam ediyorlar.
78 yaşındaki emekli, son 50 yıldır evinde yaşıyor ancak çok sevdiği mahallede işlerin hiç bu kadar kötü olmadığını söylüyor. Mahallesinde her geçen gün turist, tuk-tuk ve trafiğin arttığını söylüyor.
Rosa ve yerel basına göre, park halindeki tuk-tuklar sokakları kapattığı için bölge sakinleri bazen evlerinden bile çıkamıyor.
“Son 5-6 yılda burası tam bir felakete dönüştü. Graça [Rosa’nın mahallesi] “Her yerde daha kötüye doğru ciddi bir değişim var” diyor.
Caddenin karşısındaki grafitide “Soylulaştırmayı durdurun” yazıyor.
Bunu yazan kişi Alves değil ama mesaja sempati duyuyor.
Mahallesinde başka değişiklikler de gördü: Komşuları ayrılmaya başladı ve yerlerine kiralık evlerde yaşayan kimliği belirsiz yabancılar geldi.
Lizbon belediye başkan yardımcısı, şehrin dar sokaklarında izin verilen tuk-tuk sayısının sınırlandırılmasını önerdi ancak bu tedbir henüz uygulanmadı.
“Cennette” trafik sıkışıklığı
Lizbon’un işçi sınıfı mahallesi Sintra’da eylemciler, “cennette trafik sıkışıklığı” ve “Sintra Disneyland değil” gibi bazıları Portekizce, bazıları İngilizce yazılmış mesajlarla bir hareket başlattı.
Öte yandan yerel halk için mesele turistleri korkutmak değil, onları mücadeleye dahil etmek. Ziyaretçilerden “müttefik olmalarını” ve “burada bir sorun olduğunu anlamalarını” istediklerini vurguluyorlar.
Aşırı turizmin yaşamları üzerindeki olumsuz etkilerini protesto eden Avrupa çapında düzinelerce insana katılıyorlar.
Barselona’da turistlerin üzerine su püskürten ve aşırı kalabalık bir otobüs güzergahını turistlerden gizlemek amacıyla Google Haritalar’dan kaldıran aşırı turizm karşıtı bir hareket ortaya çıktı. Buna cevaben yerel yetkililer konaklama vergilerini artırdı ve Airbnb kiralamalarına sıkı sıkıya bağlı kalma sözü verdi.
Geçen yıl Mallorca sakinleri yerel plajlara turistleri uzak durmaları konusunda uyaran sahte tabelalar yerleştirirken, aşırı turizme karşı protestolar yakınlardaki İbiza’da da gerçekleşti.
Aşırı turizm nedir?
Aşırı turizm, ziyaretçilerin ve onların paralarının bölge sakinlerine fayda sağlamayı bıraktığı ve bunun yerine tarihi yerleri bozarak zarara neden olduğu ve bölgede yaşayanların hayatını önemli ölçüde kötüleştirdiği bir devrilme noktasını tanımlıyor.
Ancak biraz daha derine inerseniz, İspanya’dan Güney Afrika’ya kadar Airbnb gibi kısa süreli kiralamaların yol açtığı ev fiyatları gibi yerel halk ve liderleri için daha büyük sorunlar bulacaksınız.
Yerel halkın çoğu, yetkililerin daha kaliteli turizmi teşvik etmesini istiyor; bu da ziyaretçilerin gittikleri yerde daha uzun süre kalması ve daha fazla harcama yapması anlamına geliyor.