Lübnan: İsrail ile yapılan anlaşma gaz sıkıntısı çeken Avrupa’nın da yararına

lubnan israil ile yapilan anlasma gaz sikintisi ceken avrupanin da yararina

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab, ülkesiyle İsrail içinde imzalanan Doğu Akdeniz’deki deniz sınırı anlaşmasını ‘zamanı’ olarak nitelendirerek, bu anlaşmanın Ukrayna savaşı sonrası naturel gaz sıkıntısı çeken Avrupa ülkelerinin de yararına bulunduğunu savundu.

İsrail’in bu anlaşmanın arkasından Avrupa ülkelerine naturel gaz ihraç edebileceğini kaydeden Ebu Saab, Euronews’e verdiği hususi demeçte bu anlaşmanın tüm tarafların çıkarına bulunduğunu ve bölgenin istikrarına katkı sağlayacağını bildirdi.

İki düşman ülkenin ilkin ilişkileri normalleştirmeden, bu anlaşmayı kabul ettiğini kaydeden Ebu Saab, “Bu anlaşma her insanın çıkarına, Bu, iki ülkeye de, bölgeye de istikrar getirecek bir anlaşma. Bu anlaşmaya saygı duymak ve başarıya ulaşmış bir halde uygulamaya sokmak gerekiyor. Bundan dolayı bunun alternatifi kaos.” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden’a anlaşmanın sağlanması için gösterdiği çabayı öven Ebu Saab, “Tüm küresel sorunlara karşın, Joe Biden bu anlaşma için oldukca çaba gösterdi ve anlaşmanın sağlanması için bizzat kendisi ilgilendi. İki ülke içinde siyasal bir ortaklık yada ilişkilerde normalleşme olmadan bir anlaşmaya varmayı başardık, Bizlere istikrar elde eden ve her iki ülkenin de istikrar ve huzurdan faydalanmasını elde eden bir anlaşma bu.” dedi.

Avrupa’nın Rusya’ya alternatif tüm naturel gaz kaynaklarıyla ilgilendiğini ve bu anlaşma yardımıyla Avrupa’nın da naturel gaz için yeni bir tedarikçi bulduğunu kaydeden Ebu Saab, hem İsrail hem de Lübnan’ın naturel gaz çıkarmasına olanak sağlayacak bu anlaşmanın yürürlüğe girmesinin mühim olduğu görüşünü dile getirdi.

İsrail’in, daha ilkin Rusya’nın Avrupa’ya tedarik etmiş olduğu gazın yüzde 10’unu bölgeden çıkaracak naturel ile karşılaması planlanıyor.

İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sınırı anlaşmazlığı

İsrail ile Lübnan içinde ortalama 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor.

İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare bulunduğunu korumak için çaba sarfediyor.

ABD arabulucuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022’de İsrail’in Kariş Gaz Sahası’ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamladığını duyurmasıyla hız kazanmıştı.

İsrail ile Lübnan, aradan geçen 4 ayda inişli çıkışlı devam eden müzakereler sonucunda ABD’den nihai anlaşma taslağını teslim aldı.

İsrail Başbakanı Lapid, 11 Ekim’de, İsrail ile Lübnan’ın deniz sınırlarının çizilmesi mevzusunda anlaşmaya vardıklarını bildirmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı da İsrail ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde arabulucu konumdaki ABD’nin gönderilmiş olduğu nihai anlaşma tasarısında Lübnan’ın tüm haklarının korunduğunu açıklamıştı.

Taslak üstünde uzlaşıya varıldığını açıklayan tarafların kısa sürede anlaşmaya imza atması planlanıyor.

Ortalama üç yıldan bu yana derin bir ekonomik krizle savaşım eden ve başta elektrik üretimi olmak suretiyle hiçbir enerji deposu bulunmayan Lübnan, münhasır ekonomik deniz bölgesinden en süratli şekilde gaz ve petrol çıkarmayı bekliyor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy