
Paris Ceza Mahkemesi, önceki seçimlerde en büyük rakip olan Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en büyük rakibi olan Le Pen’in kararını açıklayacak ve 2027 seçimleri için tekrar seçileceğini açıklayacak.
Yasağın hemen uygulanmasını istiyorlar
Geçen yıl görülmeye başlayan kalem ve 26 kişinin yolsuzlukla yargılandığı davanın kararı, aşırı liderin rekabetinden cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar hakkından önlenebilir.
Le Pen davasında, kamu bakanlıkları, yargı otoritesinin itirazlarını ve Paris Ceza Mahkemesi’nin temyiz edilmesini ve temyiz sürecini beklemek yerine, 5 yıl boyunca seçimlerden adet yasaklanmasının yasaklanmasını istiyor.
Bazı Fransız avukatlar, yakın zamanda temyiz yollarını tüketmeden yerel bir politikacıya mahkum edilen Anayasa Mahkemesi’nin kararının, davanın davanın AB fonlarının gereksiz tahsis edilmesi için çalıştığı yıllar için uygulanabileceğini düşündüğünü düşünüyor.
2027 için aday olmayacak
Hakimler, Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanarak temyiz sürecinin sonuçlandırılmasını beklemeden cezanın infazına karar verdiyse, 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en sağ Le Pen rekabet etmeyecektir.
Öte yandan, bazı avukatlar Anayasa Mahkemesinin kararının yerel makamlarla sınırlı olabileceğini ve Le Pen davasına uygulanamayacağını savunmaktadır.
Anayasa Mahkemesi, 2024 yılında kamu fonlarının gereksiz olarak tahsis edilmesi için yargılanan Fransız kolonisi Mayotte’nin, Rachadi Sindou’nun eski işten çıkarılma sürecinin temyiz sürecinin sonuçlandırılmasını beklemeden yerel seçtiği kararının yasalarını tamamladığını tespit etti.
Paris Ceza Mahkemesi 31 Mart’ta Le Pen hakkındaki kararını açıklayacak.
Ne oldu?
Avrupa Le Pen (AP) Parlamentosu, hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle EP fonlarıyla maaş ödüyor.
2015 yılında, 2015 yılında 2004-2016’da Fransa’daki Marine Le Pen dahil olmak üzere Ulusal Cephe Pen tarafından seçilen bazı Parlamenterler EP’sinde AP’de “hayali işgal” iddiası için bir soruşturma açıldı.
Paris savcısı, AB fonlarını istismar ettikleri ve Party EP’nin bazı üyelerinden “suçu gizlemeleri” gerçeğine dayanarak dava açmak istedi.
2018 yılında, Ulusal Birliğin Oluşumu (RN), Formasyon Kahramanı ve Başkanlık Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen ve Louis Aliot ve Bruno Gallnisch gibi isimler de dahil olmak üzere AB fonlarının isimleri Paris’in ceza mahkemesinde yargılanmıştır.
Kaynak: AA

