Pakistan’ın eski başbakanı İmran Han hakkında soruşturma başlatıldı: ‘Polisi ve yargı mensuplarını tehdit etti’

İmran Han

Kaynak, Getty Images

22 Ağustos 2022, 06:40 +03

Güncelleme bir saat ilkin

Pakistan polisi, Nisan ayında itimat oylamasıyla görevden alınan eski başbakan İmran Han hakkında, “polisi ve yargı mensuplarını tehdit etmiş olduğu” nedeni öne sürülerek soruşturma başlatıldığını duyurdu.

İmrah Han, iç politikada gerginliğin arttığı bir dönemde, Cumartesi günü yapmış olduğu hükümet karşıtı konuşmada güvenlik güçleri ve yargı sistemi çalışanlarını tehdit etmekle suçlanıyor.

Polisin soruşturma başlatıldığına yönelik açıklamasının arkasından destekçileri Han’ın evinin önünde toplandı, Han’ın tutuklanması durumunda “Başkent’i ele geçirme yemini” etti. 

Nisan ayında muhaliflerine karşı haftalar devam eden savaşım sonrası sonunda itimat oylamasıyla görevden alınan Han, o dönemden bu yana sıkça hükümeti ve orduyu eleştiren konuşmalar yapıyor. 

Cumartesi günü yapmış olduğu konuşmada da, kendisine oldukça yakın olduğu malum ve şu an “isyana teşvik” suçlamasıyla gözaltında olan danışmanlarından birinin işkence gördüğünü iddia etti.

İslamabad Güvenlik Müdürü ve savcıyı gözaltı ve fena muameleden dolayı “kınadığını” belirten Han, “Size karşı harekete geçeceğiz, hazır olun” ifadelerini kullandı.

Direkt güvenlik müdürü ve savcıyı hedef alan bu ifadeler, “devlet görevlilerini açıkca tehdit etmek” suçu altında sayıldı ve Han hakkında soruşturma açıldı.

Han’ın evinin önünde toplanan kalabalığa müdahale etmeye giden polis, Han’ı tutuklamak için orada olmadığını, “güvenliği sağlamak için Han’ın konutuna gittiğini” deklare etti.

Seçim çağrısı yapıyor

Soruşturma, Pakistan hükümetiyle Han arasındaki gerginliğin arttığı bir döneme denk geliyor. Nisan ayından bu yana ülkeyi dolaşarak konuşmalar icra eden Han, yeni bir seçim çağrısı yapıyor.

Cumartesi günü ülkenin basın gösterim düzenleme kurulu, Han’ın konuşmalarının “devlet kurumlarına yönelik nefret dili” barındırdığını; tv kanallarının bu konuşmaları yayımlamasının yasaklanacağını duyurdu.

Bu gelişmenin üstüne Pazar günü Rawalpindi’de bir konuşma icra eden Han, “İmrn Han hangi suçu işlemiş? Bu hırsızlar çetesini asla kabul etmeyeceğim” dedi; hükümeti kendisine yönelik sıkıdüzen uygulamakla suçladı. Han, konuşmalar esnasında yapmış olduğu YouTube canlı yayınlarının da önlendiğini söylüyor.

Nisan ayında koltuğu bırakmasından bu yana yeni bir seçim çağrısı icra eden Han, destekçilerinin oylarına güveniyor. Temmuz ayında bazı bölgelerdeki ara seçimde oylarını artırdığı görülen partisi, Han’a yönelik desteğin arttığına ve bir erken seçimde tekrardan Başbakan seçilebileceğine inanıyor. 

2018’de seçimleri kazanan ve başbakan olan Han, son dönemde orduyla bazı anlaşmazlıklar yaşamış; muhalefetle de haftalar devam eden gerilimin arkasından parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmişti. 

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy