Rus paralı asker şirketi Wagner’in patronu, cezaevinde Ukrayna için savaşçı toplamaya çalışırken görüntülendi

Kaynak, SIZAN VİDEO
45 dakika ilkin
Rus paralı asker şirketi Wagner’in patronu, sızan bir videoda mahkumları Ukrayna’da savaşmak için ikna etmeye çalışırken görüntülendi.
BBC tarafınca teyit edilen videoda, Yevgeniy Prigozjin kalabalık bir mahkum grubuna konuşurken görülüyor.
Prigozjin mahkumlara, Wagner ile savaşmaları halinde cezalarının affedileceğini söylüyor.
Görüntüler, Rusya’nın mahkumları tabanca altına alarak asker sayısını artırmayı ummuş olduğu spekülasyonlarını doğruluyor.
Rus yasaları, paralı askerlik karşılığında cezaların affedilmesine izin vermiyor. Sadece Prigozjin, Wagner ile emek harcamaları halinde “asla kimsenin demir parmaklıkların ardına geri dönmeyeceğinde” ısrar ediyor.
Prigozjin “Altı ay Wagner’e çalışırsanız, özgürsünüz” diyor.
Sadece mahkumları tabanca altına alındıktan sonrasında firara karşı uyarıyor ve “Ukrayna’ya gidip, bu bana nazaran değilmiş derseniz, sizi infaz ederiz” diye konuşuyor.
Ayrıca mahkumları Wagner’in alkolü, uyuşturucuyu ve “mahalli hanımlarla, nebat örtüsüyle, hayvanlarla, erkeklerle, herhangi bir şeyle cinsel ilişkiyi yasaklayan” kuralları mevzusunda bilgilendiriyor.
Spor alanı olduğu kabul edilen yerde konuşan Prigozjin, Rusya’nın Ukrayna’da karşılaşmış olduğu durumu “Bu zor bir şavaş, Çeçenya ve ötekiler yanından bile geçemez” diye tanımlıyor.
Videonun kim tarafınca iyi mi, ne vakit çekilmiş olduğu ve iyi mi sızdığı bilinmiyor.
Sadece BBC konum belirleme teknolojisiyle, videonun Rusya’nın orta kesimlerindeki Mari El Cumhuriyeti’nde bir hapishanede çekildiğini belirledi.
Uzmanlar bunu videonun arkasında görülen kiliseyi, eşleştirerek yapmış oldu.
Videoda konuşan kişinin Prigozjin olduğu da, yüz tanıma teknolojisi ve onu tanıyanların ifadesi ile doğrulandı.
Bir kaynak “Bu onun sesi, onun tonlaması. Onun kelimeleri ve konuşma seçimi. Bunun montaj değil, o olduğuna % 95 inanırım” dedi.
Bir öteki kaynak da “Oldukça benziyor, tavırları ve sesi oldukça benzer” diye konuştu.
Rusya lideri Vladimir Putin’in yakın müttefiklerinden Prigozjin , daha ilkin Ukrayna, Suriye ve bazı Afrika ülkelerine asker konuşlandıran Wagner grubuyla ilişkili bulunduğunu reddetmişti.
Sadece Rus oligark videoda mahkumlara “hususi bir harp şirketinin temsilcisi ” bulunduğunu söylerken görülüyor ve “Wagner Grup’un adını bir ihtimal duydunuz” diyor.
Mahkumların “fizyolojik durumlarının iyi olması icap ettiğini” söyleyen Prizoghin, St Petersburg’daki bir hapishaneden gelen mahkumların Haziran ayında Ukrayna’nın doğusundaki Vuhlehirska Enerji Santrali’ne yönelik saldırıya katıldıklarını konu alıyor.
‘Putin’in şefi olarak biliniyor’

Kaynak, Getty Images
Wagner Grup’un kökenleri belirsiz fakat eski Rus subayı Dmitri Utkin tarafındar kurulduğuna inanılıyor.
BBC daha ilkin, restoran işletmesi ve Kremlin’in Sarayı’na yiyecek servisi yapmaktan yükseldiği için “Putin’in aşçısı” diye anılan Prigozhin ve Wagner arasındaki bağları tespit etmişti.
Wagner Grup’a bağlı paralı askerlerin 2014’ten bu yana Ukrayna’da konuşlandırıldığına inanılıyor.
Şubat’taki Rus işgalinden bu yana da Ukrayna güçleri, işgal altındaki Doğu Ukrayna’da bulunan Wagner üslerine karşı saldırılar düzenlediklerini söylüyor.
ABD’li müdafa yetkilileri geçen ay Şubat ayından bu yana 80 bin Rus askerinin öldüğünü yada yaralandığını, Moskova’nın alınan ağır kayıplar sebebiyle boşluğu doldurabilmek için Wagner’den faydalandığını söylemişti.
Ek olarak ülkenin değişik kesimlerindeki mahkumlarla konuşan bağımsız Rus medyası, Prigozjin’in bizzat hapishaneleri ziyaret edip, Ukrayna’daki harp için adam topladığını bildirmişti.
Comments are closed.