Toplumsal Medyada Devlet Dışı Aktörlerin Varlığı – OpEd – Eurasia Review
Toplumsal medya, mühim bir eğlence ve informasyon aracı haline geldi. Her kesimden insan, bu platformu değişik amaçlarla, kıymetli anlamış olur ve bilgiler elde etmek için kullanıyor. Dünya genelinde bu platformu etken olarak kullanan ortalama 4,3 milyar kullanıcı var. Toplumsal medya, siyaset yapımında ve idrak oluşturmada oldukça mühim bir rol oynuyor. Bununla beraber devletin mühim bir direği haline geldi. Değişik gruplar, devletler ve kuruluşlar, kendi gündemlerini ve politikalarını çoğaltmak için proaktif olarak toplumsal medya platformlarını kullanıyor. Kendi tercihlerine yönelik trendler ve algılar yaratmak için başkalarının maaş bordrosu üstünde çalışan çeşitli toplumsal medya firmaları mevcut.
Akademisyenlerden şov dünyasının kişiliklerine ve spor başlangıçlarına kadar hepsi bu platformda yer ediniyor ve insanlara rutinleri ve programları hakkında informasyon veriyor. Devlet aktörlerinin varlığı haricinde, Twitter, Instagram ve Feysbuk benzer biçimde toplumsal medya platformlarını belirli bir grubun dini ideolojisini kullanarak insanlara ve belirli devletlere karşı zehir yaymak için kullanan bazı devlet dışı erkek oyuncular de vardır. Devlet kurumlarını ve insanları açıkça tehdit etmekte, hedeflenen hedeflere ulaşmak için duygularını kışkırtmaktadırlar. Faaliyetleri artıyor, insanların zihnine ürkü ve kaos sokuyor. Ne yazık ki, bu toplumsal medya devlerinin üst düzey yetkilileri, insanları rahatsız etme etmelerini ve tehdit etmelerini engelleyemedi.
Çoğunlukla genç nesil toplumsal medya platformlarını kullandığından, devlet dışı aktörlerin faaliyetleri, artan aşırılık eğilimleriyle beraber zihinlerinde kesinlikle negatif sonuçlar doğurabilir. Toplumumuzda toplumsal medyanın görevi büyük seviyede arttı ve bu platformun kötüye kullanımı mevzusunda ailelerimizi duyarlı hale getirmemiz gerekiyor. Mesela, Tehreek e Taliabn Pakistan’ın (TTP) eski sözcüsü Ehsan Ullah Ehsan, Pakistan devlet kurumlarının teröre karşı savaştaki rolüyle ilgili yanlış detayları yaymak için şu anda toplumsal medya platformunu kullanıyor. Pakistan karşıtı unsurların talimatıyla hareket ediyor. Açıklamaları siyasal amaçlıdır. Sadece hem de, onun yorumları Pakistan’ın güvenlik güçlerini ve siyasal liderliğini kötülemek için kötüye kullanılıyor. Bu tür insanların platformlarını siyasal amaçlarla kullanmalarını engellemek, bu toplumsal medya devlerinin mülkiyetine bağlıdır. Sırf siyasal çıkarlar için asla kimsenin belirli bir devleti, kuruluşu ve grubu hedef almasına izin verilmemelidir.
Günümüzün küreselleşen ve oldukça kutuplu dünyasında, Devlet Dışı Erkek oyuncular ulusal ve internasyonal güvenlikte kilit rol oynamaktadır. 21. yüzyılın başlarına kadar dünya büyük seviyede devletlerin egemenliğindeydi. Günümüzde Dünya Bankası, Gazprom, El Kural, TTP benzer biçimde Devlet Dışı Erkek oyuncular ve bu tür öteki birçok müessese, internasyonal manşetlere devletler kadar hakimdir ve bir çok süre devlet karar alma süreçlerini emin bir halde etkileyebilir.
Internasyonal örgütlerin ve öteki gözlemcilerin, bilhassa aşırılıkçı ve terörist ideolojilere haiz bir başkasının talimatıyla toplumsal medya platformlarının kötüye kullanımını durduracak mekanizmalar oluşturmasının zamanı gelmiştir. Bu eğilim bir tek mevcut nesil ve hükümet için değil, gelecek nesilleriniz üstünde de negatif etkilere haiz olacaktır. Dolayısıyla devlet dışı aktörlerin varlığına ve toplumsal medya platformlarının kötüye kullanılmasına karşı internasyonal bir uzlaşma sağlanmasına gereksinim vardır.
Devlet dışı muhalif aktörlerin interneti siyasal fiil için kullanmaya çalışmış oldukları açıktır. Oldukça sınırı olan İnternet altyapılarının ve etken sıkıdüzen rejimlerinin bulunmuş olduğu Orta Doğu’da bile, muhalif erkek oyuncular açıkça interneti siyasal faaliyetlerde bulunmak için kullanmaya çalışıyorlar. MIRA ve Ürdün ve Mısır’daki Müslüman Kardeşler, siyasal amaçlarla Web Sitelerini sürdürmekte ve e-posta listeleri işletmektedir.
Aynı şekilde, geleneksel aklın aksine, toplumsal medya sansürlenebilir. Grupların ve bireylerin sınırsız görüş ve inanç yelpazesini ifade edebildiği web çoğu zaman hepimiz için ücretsiz bir şekilde tasvir edilirken, bu görüş durumun gerçekliğini yansıtmamaktadır. Bunlar bir tek bazı şahıs ve grupların gözlemleridir. Benzer şekilde, muhalif erkek oyuncular açıkça interneti siyasal faaliyetlerde bulunmak için kullanmaya çalışırken, devletler devamlı olarak bu potansiyel olarak tehdit edici siyasal faaliyetleri denetim altına almaya ve sınırlamaya çalışıyorlar.
Benzer şekilde, devlet ve devlet dışı aktörlerin kaynaklarının haritalanması ve izlenmesi, siyaset ağlarının kamu politikalarının geliştirilmesi ve uygulanmasındaki rollerinin ve katkılarının anlaşılmasına ve gelecekteki stratejilerin planlanmasına destek olabilir. Toplumsal olarak, çağdaş olmayan ve toplumsal olana yönelik manipülatif davranışlar devam edecek ve daha da kötüleşebilir. Bunun, toplumsal medyanın, hepimiz için özgür bölgelerden ayrılmış, Suni Zeka tarafınca denetlenen ve düzenlenmiş ‘güvenli alanlara’ bölünmesine yol açması muhtemeldir. Bu, açık düşünce alışverişine zarar verecek ve mahremiyeti tehlikeye atacaktır.
Küresel olarak toplumsal medyanın negatif kullanımı için neredeyse sınırsız fırsatlar sebebiyle, dünya genelinde artan bir kısıtlayıcı düzenleme talebi yaşayacağız ve bu hakikaten de günün bir ihtiyacı haline geliyor.
Yazar, İslamabad merkezli stratejik işler uzmanıdır.
Comments are closed.