Telefonumun Pili Niçin Fena? İşte Akıllı Telefonunuzun Pil Ömrünü Çoğaltmak İçin Bazı İpuçları
Akıllı telefonun pil ömrü kıymetli bir kaynaktır: Bunu dikkatli bir halde yönetmezseniz, gün bitmeden arama yapması imkansız, fotoğraf çekemez yada toplumsal medyayı denetim edemez hale gelebilirsiniz. Bir şarj noktası bulana kadar ölü bir telefon neredeyse işe yaramaz ve tamamımız şunu sormaya devam eden bir kişiyi biliyoruz (yada öyleyiz): telefonum niçin şarj olmuyor yada telefonumun pili niçin bu kadar süratli bitiyor?
Bir telefon satın alırken pil ömrü hususi dikkat gerektirir. Bir çok akıllı telefon üreticisi, kullananların pilleri kendilerinin değiştirmesine de izin vermez, bu yüzden, pilleri oldukça sık değiştirebilmek için para harcamak istemiyorsanız, pillerin bakımını yapmayı ve daha uzun süre dayanmasını öğrenmek oldukça önemlidir.
İnanılmaz Pil Ömrüne Haiz Bir Telefona mı ihtiyacınız var? Sizin İçin Beş Bulduk
Bu sizi rahatsız eden bir sorunsa, pilinizi oldukça erken emekli olmaktan kurtarmak için tüm iyi mi ve niçin, yapılması ve yapılmaması gerekenleri gözden geçirelim.
Telefonum niçin her zamanki benzer biçimde iyi yada süratli şarj olmuyor?
Bu oldukça geniş bir cevabı olan rahat bir sual. Devamlı kontroller ve yenilemelerden Siri yada Google Asistan’ı kullanmaya, video izlemeye ve 5G kullanmaya kadar her şey pil kullanımını etkileyebilir.
Ekran parlaklığı, arka planda çalışabilecek uygulamaların yanı sıra büyük bir rol oynar.
Her şarj döngüsünde telefonun pili de birazcık düşer. Pil üreticileri, ortalama 400 döngüden sonrasında telefonun pil kapasitesinin ortalama %20 oranında düştüğünü iddia ediyor, sadece bu, optimum ortamlarda meydana getirilen testlere dayanıyor. Gerçekte, telefon pilleri çoğu zaman bundan oldukça daha süratli bozulur. Kısacası pilinizin daha uzun süre dayanması ve hasarın azalması için yapmanız ihtiyaç duyulan şarj döngülerini yavaşlatmaktır.
Dünyanın En Büyük Pili 5.000 Telefonu Şarj Edebilir
Pil tasarrufu için ipuçları
Aşırı sıcaklıklardan kaçının
Telefon oldukça sıcak yada oldukça soğuk bir ortamda oldukça uzun süre kalırsa, bu pili etkisinde bırakır – biter ve ömrü kısalır.
Telefonunuzu mesela bu durumlardan herhangi birinde otomobilde yada çantada bırakmak iyi bir düşünce değildir.
Daha düşük ekran parlaklığı
İster emin olun ister inanmayın, akıllı telefonunuzun ekranı oldukça fazla pil tüketir. Normal olarak, bulunduğunuz ortama bağlı olarak parlaklığı azaltan yada artıran otomatik parlaklığı tercih edebilirsiniz. Sadece bu, ışık sensörüne daha çok baskı uygular.
En iyi seçenek, ekran parlaklığını manuel olarak yönetmek ve kaide olarak en düşük görünür seviyeye ayarlamaktır.
Ekran için otomatik bir kilit ayarlayın
Telefonunuzun ekranı, iPhone yada Android kullanıp kullanmadığınıza bağlı olarak bir yada iki dakika olmak suretiyle evvelde ayarlanmış bir süre sonunda kapanır. Sık sık yenilemek ideal olmasa da ekran süre aşımını azaltırsanız daha çok pil tasarrufu sağlarsınız. Oldukça kısa olması gerekmez, sadece 30 saniye ile bir dakika arası ideal olmalıdır.
Karanlık Modu Git
Pil tasarrufu sağlamış olduğu onlarca defa kanıtlanan Dark Theme, son zamanlarda popülerliğini artırıyor ve bunun iyi bir sebebi var: yalnızca pilden tutum etmekle kalmıyor, bununla beraber gözlerinizi daha azca yoruyor. Bu, bilhassa telefonunuzu yatmadan ilkin kullanmaya meyilliyseniz sizin için iyidir – çoğumuzun suçlu olduğu bir şey.
iOS 13 Karanlık Modu Pil Ömrünü %30’a Kadar Artırıyor
Bir takım uygulama, Twitter benzer biçimde popüler uygulamalar da dahil olmak suretiyle Ayarlar menüsünden seçebileceğiniz bir Karanlık Tema ihtiva eder.
Uygulama izinlerini sınırla
Mesela Feysbuk, ne kadar kaynak tükettiğiyle ünlüdür, sadece bunu icra eden tek uygulama değildir.
Telefonunuzun Ayarlarına gidin ve Uygulamalar ve İzinler’i arayın. Kaç tane uygulama yüklediğinize bağlı olarak, göz ürkütücü bir vazife benzer biçimde görünebilir, sadece gelecekte sizi birçok baş ağrısından kurtaracaktır.
Ek olarak, Feysbuk Messenger Lite benzer biçimde çoğu zaman daha azca yer kaplayan, daha azca veri kullanan ve daha azca güç tüketebilen bazı popüler uygulamaların “hafifçe” sürümleri de vardır.
Süratli şarjla kolay gidin
Aceleniz olmadıkça, telefonunuzu süratli şarj etmemelisiniz şu sebeple bu, pili gereksiz yere zorlamaya eğilimli. Pili ne kadar yavaş şarj ederseniz o denli iyi. Mesela, telefonunuzu bilgisayarınızdan şarj etmeyi deneyin, bu şarj hızını yavaşlatacaktır.
Tayyare Modunu Kullan
Bu minik ayar, pil ömründe bir fark yaratacaktır, şu sebeple Tayyare Modu, bilhassa kapsama alanının oldukça azca olduğu yada asla olmadığı bölgelerdeyseniz, cihazınızın ağlara bağlanmaya çalışmasını önleyecektir.
Düşük Güç Modu ve Optimize Edilmiş Pil Şarjını Kullanın
Düşük güç modu, cihazınızın gereksinim duyduğu meyve suyu miktarını azaltır, bu yüzden tam kapasitede çalışmaz. Bu Mod hem Android cihazlarda hem de iPhone’larda bulunabilir.
Temel bilgiler aynı olsa da, Android ve iOS’un uygulama şekli içinde birkaç fark vardır.
iPhone’da Düşük Güç Modu Iyi mi Kullanılır
Bu Modu iOS’ta manuel olarak açmanız gerekecek, sadece telefonunuz pil %20’ye düştüğünde bunu yapmak isteyip istemediğinizi soran bir bildirim gösterecek. Sadece, pil %80’e şarj olduğunda Düşük Güç Modunun otomatikman kapanacağını ihmal etmeyin.
Bundan ilkin Moddan çıkmak istiyorsanız, Kurulum > Pil > Güç Tutum Modunu Dönem Dışı Bırak.
iOS 11 kullanıyorsanız daha da kolay bir yol var: Ayarlar > Denetim Merkezi > Kontrolleri Özelleştir > Güç Tutum Modu’nun tarafındaki ‘+’ simgesini seçin. Bundan sonrasında, Denetim Merkezini her açtığınızda Düşük Güç Modu simgesini görmüş olacaksınız. Açmak ve kapatmak için tek yapmanız ihtiyaç duyulan ona basmak.
Alternatif olarak, kullanabilirsiniz Optimize Pil ŞarjıApple cihazlarının sıhhatli bir pil ömrü sağlamasına destek olmak için hususi olarak tasarlanmıştır.
Bu işlev, iPhone’unuzun günlük şarj rutinini ve gün süresince aleti ne kadar süre kullandığınızı hesaplar. Program, bir şarj kablosunun tertipli olarak uzun bir süre süresince, mesela gece süresince açık bırakıldığını öğrendiğinde, aygıt yine kullanılana kadar cihazın pilinin %80’den fazla şarj edilmemesini sağlar. Gece şarj olması durumunda, bu, uyandığınız zamana yakın olacaktır.
Bu özelliği açmak için şuraya gidin: Ayarlar > Pil > Pil durumu. Burada iPhone’unuzun pilinin maksimum şarj kapasitesini ve iPhone’unuzun pilinin en yüksek performansta çalışıp çalışmadığını gösteren bir rapor görmüş olacaksınız. Her ikisinin altında da optimize edilmiş pil şarj anahtarını bulacaksınız. Oradan istediğiniz süre açıp kapatabilirsiniz.
Android’de Düşük Güç Modu Iyi mi Kullanılır
Bir çok Android akıllı telefon, haiz olduğunuz telefona bağlı olarak bazı durumlarda pil %10, 15 yada %20’ye ulaştığında otomatikman etkinleşen bir güç tasarrufu modu ile donatılmıştır.
Tıpkı iPhone benzer biçimde, Android cihazınız da %90 şarja ulaştığında Düşük Güç Modunu dönem dışı bırakacaktır.
Açmak istiyorsanız şuraya gidin: Ayarlar > Pil > Pil Tasarrufu. Oradan manuel olarak açın yada kendi kendine açılmasını tetikleyecek bir güç seviyesi seçin.
Açmak için durum çubuğundaki pil simgesine de dokunabilirsiniz – etkinleştirildiğinde simgenin ana hatları kırmızıya döner.
Bu ipuçlarının ve püf noktalarının pil ömrünüz mevzusunda size destek olacağını umuyoruz, sadece ele almamış olabileceğimiz başkalarını biliyorsanız, yorumlarda bizlere bildirin.
Comments are closed.