Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre; Parazit kaynaklı enfeksiyon ve hastalıklardan ölenlerin sayısı 2023 yılında son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2018 yılında parazit kaynaklı enfeksiyon ve hastalıklar nedeniyle 10.854 kişi hayatını kaybetti. 2023 yılında 9 bin 999’u erkek, 9 bin 592’si kadın olmak üzere toplam 19 bin 591 kişi hayatını kaybetti. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, söz konusu veriler üzerinde bir değerlendirme yaptı. Profesör. Ceyhan, “Ölümler ağırlıklı olarak viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan oluyor. Dolayısıyla burada her yıl biraz daha büyük bir artış görüyoruz. Şu anda Türkiye’de ölüme neden olabilecek tüm solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış var. Sadece Türkiye’de değil dünyanın tüm ülkelerinde ölümle karşı karşıyayız.” “Bir bakıma” dedi.
“ÖNLEMLER KALDIRILDIĞINDA HASTALIKLAR HIZLA YAYILIYOR”
Bunun aslında beklenen bir durum olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, şunları söyledi: “Çünkü pandemi döneminde okul ve iş yerlerinin izolasyonu ve kapatılması yoluyla solunum yolu hastalıklarını ortadan kaldırarak koruyucu önlemler aldık. Bu koruyucu önlemler sıklığını çok ciddi şekilde azalttı. Şimdi bu artışın iki nedeni var; birincisi insanları 3 yıl boyunca izole etmemiz.” Bu sayede solunum yolu enfeksiyonlarının insanlar arasında yayılmasını önledik. Dolayısıyla insanlar bu hastalıklara yakalanmadı ve bağışıklık sistemleri buna göre adapte oldu. Daha sonra bir anda tüm önlemleri kaldırdığımızda bu hastalıklar hızla yayılmaya başladı. İkinci sebep ise son derece rahat bir ortamda hükümet karşıtı grupların yaydığı dezenformasyon ve aşı müdahalesinin olmayışı sayesinde bunların önemli bir kısmının önlenebilen hastalıklar olması, insanların daha az sıklıkta aşı olmaya başlaması, aşı yaptıran kişi sayısının artmasıydı. Grip aşıları azaldı ve kızamık, menenjit ve tüberküloza karşı aşı olan insan sayısı azaldı, bu da çok ciddi ölümlere yol açtı. .
“AŞI ORANLARI ARTTIRILMALI”
Profesör. Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aşı yapılmamasından dolayı ölümlerin yaşandığını vurgulayan Dr. Ceyhan, şöyle konuştu: “Covid dünyada bitmedi, her ülkede belli sayıda bulunuyor ve yeni varyantlar ortaya çıktıkça devam ediyor. D’ diğer yandan Öte yandan, bu yıl grip vakalarının sayısı son 3 yıla göre çok daha fazla, kızamık ve menenjit vakalarının sayısı ise “Aşı yapılmaması nedeniyle bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümler yaşanıyor. Sürekli devletin alacağı tedbirleri konuşuyoruz. Aşılama oranları artırılmalı, aşıyla ilgili yanlış bilgiler bu kadar kolay yayılmamalı” dedi.
‘YENİ PANDEMİLER GÖRECEĞİZ’
Profesör. solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek için alınabilecek önlemlerden de bahsetti. Ceyhan, şunları söyledi: “Kovid başta olmak üzere bu tür hastalıkların yayılmasını önlemek için, pandemi döneminde olduğu gibi şikayetlerin sorgulanması ve şikayeti olanlardan örnek alınması gerekiyor. Şu anda toplumdaki hastalıkların sıklığına dair bir teşhis yok, taramaya giderseniz ve hastalığın sıklığını öğrenmeye çalışırsanız, bu aktif bir gözetimdir, ancak yalnızca hastalık sayısı raporlanır. Sizi ziyaret eden doktorlar evet çok pasif bir denetim bu. Tatil ve turizm amaçlı yurt dışından gelenlerin sayısı arttıkça bu tür hastalıkların risk gruplarından her zaman dezenfektan bulundurmak gerekiyor. Kalabalık yerlere girdiklerinde bu alışkanlığı edindik. Artık salgınlar da depremler gibi; yeni pandemiler yaşamayacağız ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bu nedenle insanların hayatlarını buna göre düzenlemeleri gerekmektedir. Salgın her an patlak verebilirmiş gibi hazırlıklı olmalıyız. Yakın temastan kaçınılmalıdır. Kültürümüzde olduğu için hep sarılarak selamlaşırız ama bu tehlikeli bir şeydir. “Artık birbirimize dokunmadan selamlaşmayı öğrenmeliyiz” dedi (DHA)