Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün açıklamasında, anız yakılmasının toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini bozduğu, yangın nedeniyle toprak üstü ve altındaki minerallerin zarar gördüğü ve dolayısıyla gıda ürünlerinin kalitesinin düştüğü belirtiliyor. .
Açıklamada, anız yakmanın çevre ve kamu sağlığı, kamu düzeni, kamu güvenliği ve refahı ile kamu malı üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek amacıyla kentte anız yakmanın yasaklandığı belirtildi.
“Anız yangınlarının ürettiği kül, partikül ve karbon monoksit gibi zehirli dumanlar, soluduğumuz havayı korkunç derecede kirletiyor ve insan sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Bu durum astım, bronşit ve KOAH hastalarında ayrıca telefon ve elektriğin daha ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. direkler, çevredeki yerleşim yerleri Anız artıklarıyla beslenen yabani hayvanlar ölüyor, hava kirleniyor, dumandan dolayı otoyollarda görüş mesafesi zaman zaman azalıyor, trafik kazaları ve can kayıpları yaşanabiliyor. Ayrıca anız yakmanın dinimizde yeri yok. Allah’ın huzurunda hesaba çekileceği unutulmamalıdır.”
Anız yakanlara dönüm başına 1933 lira 95 kuruş idari para cezası verileceği ve 5 yıl süreyle tarımsal desteklemeden men edileceği belirtildi.