Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Harekatı’nın ellinci yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa’daydı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) milli gün olarak kabul ettiği 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Günü kutlamalarına katılarak, “Kıbrıs’ta barışı sağlamaya hazırız” dedi.
Törenin ardından Lefkoşa Fazıl Küçük Bulvarı’nda konuşan Cumhurbaşkanı, “Aynı suya iki kez giremezsiniz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek bir yere varamazsınız. Biz Kıbrıs’ta federal çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz” dedi.
“Kıbrıs Türkleri ve Türkiye bugüne kadar çözümü içtenlikle isteyen, bunun için fedakarlık yapan, risk alan ve irade gösteren taraf olmuştur. Biz Kıbrıs’ta barışı ve kalıcı çözümü müzakere etmeye, müzakere etmeye ve sağlamaya hazırız. Çözüme uzanan her eli havada bırakmayın.”
Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı: “Umarım adanın garantör ülkelerinin liderlerinin her iki ülkeyi de birlikte ziyaret edeceği günleri görürüz. Şehitlerimizin kanları üzerine kurulan KKTC’nin güçlü bir güç olması için desteğimiz devam etmektedir. müreffeh ve saygın bir devlet.”
Halen kürsüdeyken, KKTC vatandaşı öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücreti açısından Türk öğrencilerle aynı haklara tabi tutulmasına karar verildiğini duyurdu.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve Milliyetçi Hareket Partisi’ni (MHP) temsilen parti Genel Başkanı Devlet Bahçeli öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, bir kişi bir araya geldi. İktidardaki Cumhur İttifakı’nın ortakları da hazır bulundu.
Lefkoşa’daki etkinlikte ilk kez Atatürk Anıtı ziyaret edildi, İstiklal Marşı söylendi ve anıta çelenk bırakıldı. Daha sonra Erdoğan’ın Özel Hatıra Kitabı’nı imzaladığı görüldü.
Kıbrıs Harekatı’nın ellinci yıl dönümünde Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel Hatıra Kitabı’nda şunları yazdı: “Şehitlerimizin canları pahasına özgürlüğün kazanıldığına tüm kalbimle inanıyorum. Zorlu mücadeleler sonsuza kadar sürecek. Bu vesileyle bu toprakları vatan olarak terk eden şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. o yazdı.
Kıbrıs’ta barışı koruma operasyonu
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “Atilla Harekatı” koduyla düzenlediği, Türkiye’de “Kıbrıs’ta Barış Harekatı”, Yunanistan’da ise “Kıbrıs’ın Türk İstilası” olarak bilinen askeri operasyon, 20 Temmuz 1974’te dönemin CHP’si tarafından gerçekleştirildi. Milli Selamet Partisi (MSP). Koalisyonun kurduğu 37. hükümette başbakanlık yapan Bülent Ecevit’in talimatıyla gerçekleştirildi.
Ankara, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Konseyi’nin (CoE) “işgal” olarak adlandırdığı operasyonun gerekçesi olarak İngiltere, Türkiye ve Yunanistan’ın taraf olduğu Zürih ve Londra Anlaşmalarını gösterdi.
“Garanti Antlaşması” olarak da bilinen metinde, Rum ve Türk toplumlarının birbirlerine baskı yapamayacakları, bu durumlarda garantör devletlerin bunu önleyebilecekleri belirtiliyor.
Yunanistan’ın desteğiyle 15 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs darbesinin hemen ardından operasyonun ilk aşaması 14 Ağustos’ta olmak üzere ikinci aşaması düzenlendi. Silahlar sustuğunda Kuzey Lefkoşa dahil adanın yüzde 37’si Türk kontrolündeydi.
Operasyon sonunda Türk tarafının kaybı 3.841 kişi, Rum tarafının ise 16.000 civarındaydı. Bu dönemde 270 sivilin öldüğü, 803 kişinin kaybolduğu, 1000’den fazla kişinin de yaralandığı biliniyor.
Türk ve Rum toplumları arasında yaşanan gerginlik sonucu gerçekleştirilen Kıbrıs Harekatı nedeniyle 140.000 ila 200.000 Rum ve 42.000 ila 65.000 Türk adaya taşınmak zorunda kaldı.