Uluslararası Adalet Divanı’ndan yapılan açıklamada, Filistin’in, Birleşmiş Milletler (BM) 1948 Soykırımının Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’e karşı açtığı davaya da katılma talebinde bulunduğu belirtildi.
Uluslararası Adalet Divanı bugün yapılan bir başka açıklamada ise Filistin’in, Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki uyuşmazlıklarda Mahkemenin yargı yetkisini tanıyan bir deklarasyon yaptığını söyledi.
İki öğeden aynı anda başvuru
Filistin, Mahkeme Tüzüğü’nün hem 62. hem de 63. maddesi uyarınca Güney Afrika’nın davasına ortak ve alternatif olarak müdahale etmek istiyordu.
Açıklamaya göre Filistin, ilk olarak Mahkeme Şartı’nın 62. maddesi uyarınca “yasal çıkarları karardan etkilenen” bir devlet olarak “müdahale talebinde” bulundu; Söz konusu davanın “özellikle kendisini ilgilendirdiğini” belirtti.
Filistin, 62. madde kapsamındaki talebiyle davaya “katılımcı olmayan” müdahil devlet olmayı istiyordu.
İkincisi; Filistin’in, Mahkeme Tüzüğü’nün “anlaşmazlık konusu sözleşmenin yorumlanmasına ilişkin açıklama yapmak amacıyla müdahale etme hakkı tanıyan” 63. maddesi uyarınca “müdahale bildirimi” sunduğu bildirildi.
Daha önce Nikaragua’nın Mahkeme Tüzüğü’nün 62. maddesi kapsamında müdahale başvurusunda bulunduğu, Kolombiya, Libya ve Meksika’nın ise Mahkeme Tüzüğü’nün 63. maddesi kapsamında müdahale bildiriminde bulunduğu açıklanmıştı.
Mahkeme Tüzüğü’nün 62. Maddesi Kapsamında “Müdahale Başvurusu”
Devletler, UAD’de açılan bir davaya 2 madde aracılığıyla müdahale edebilir.
Bunlardan ilki; Mahkeme Şartı’nın “müdahale başvurusu” olarak adlandırılan 62. maddesi uyarınca, “Bir Devlet, davadaki karardan etkilenebilecek hukuki bir menfaati olduğunu düşünüyorsa, mahkemeden müdahale etmesine izin vermesini isteyebilir.” cümle üzerinde.
Mahkeme Şartı’nın 62. maddesi uyarınca yapılan müdahaleler Mahkeme’nin iznine tabi olmakla birlikte, Devletlerin, Sözleşme’nin 62. maddesi uyarınca müdahale taleplerinde, davanın sonucunu özellikle kendilerini etkileyecek bir hukuki menfaatin varlığını ortaya koymaları beklenmektedir. Mahkeme Şartı. bu makaleyle.
62. maddeye göre Devletler, davaya müdahil “taraf” veya “taraf olmayan” devlet olarak dahil olabilirler.
Uluslararası Adalet Divanı, 62. madde kapsamına giren müdahalelerde, müdahil devletlerin uyuşmazlığın esasına ilişkin somut olay hakkında yorum ve beyanda bulunma, duruşmalara katılma ve beyanda bulunma, yazılı ve sözlü beyanda bulunma hakkını tanır. sözlü talepler.
63. madde kapsamında “dahil olma bildirimi”
İkincisi; Mahkeme Şartı’nın 63. maddesi uyarınca yapılacak müdahale bildiriminde, uyuşmazlık konusu somut olaydan ziyade, uyuşmazlık konusu sözleşmenin nasıl yorumlanması gerektiğine ilişkin genel bir belirleme yapmak mümkündür.
Uluslararası Adalet Divanı Tüzüğü’nün 63. maddesi uyarınca gerçekleştirilen müdahaleler, Devletlerin bir “hakkı” olarak kabul edilir ve Mahkeme, anlaşmazlığa taraf olanların beyanlarını aldıktan sonra, müdahale hakkının kullanılmasını kabul veya reddeder. Bu bildirimin resmi olarak incelenmesi.
Bu maddede öngörülen müdahale hakkının kullanımına ilişkin bildirimin uygun görülmesi halinde, Mahkemenin bu davaya ilişkin kararında yaptığı yorum, müdahale eden Devlet açısından da aynı derecede bağlayıcıdır.
İsrail’e soykırım davası UAD’de açıldı
Güney Afrika Cumhuriyeti, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin ihlali gerekçesiyle İsrail aleyhine 29 Aralık 2023’te UAD’de dava açtı.
Güney Afrika, Gazze’deki durumun aciliyeti nedeniyle ihtiyati tedbir talebinde bulundu. Mahkeme, 26 Ocak tarihli kararında İsrail’e, Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesinde tanımlanan eylemlerin önlenmesi için mümkün olan her türlü tedbiri alması ve gerekli temel hizmetleri sağlaması talimatını verdi. Gazze’ye insani yardım ulaştırılması için acil ve etkili tedbirlerin alınması.
6 Mart’ta Gazze’de yaşanan kıtlık nedeniyle Güney Afrika’nın ek tedbir talebini kabul eden Konsey, özellikle Filistinlilere insani yardımın ulaşmasını sağlamak amacıyla İsrail’e karşı 28 Mart’ta ek tedbir kararı aldı.
Güney Afrika’nın Gazze’deki durumun onarılamaz derecede kötüleştiği gerekçesiyle 10 Mayıs’ta üçüncü kez ek tedbir talebinde bulunmasına ilişkin Mahkeme, 24 Mayıs tarihli kararında İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını derhal durdurmasını ve İsrail’e saldırı yapmamasını emretmişti. insani yardımı engelledi ve suçlarını soruşturacak Birleşmiş Milletler yetkililerinin Gazze’ye girmesine izin verilmesini emretti.