Fransa’nın denizaşırı bölgesi Yeni Kaledonya’da “reformcu protesto”: 3 ölü

Fransa’nın denizaşırı toprağı olan Yeni Kaledonya’da, Ulusal Meclis’in seçim listelerine ilişkin anayasal reformu onaylamasının ardından çıkan olaylarda en az üç kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

REKLAM

Fransa’nın denizaşırı toprağı olan Yeni Kaledonya’da, Ulusal Meclis’in seçim listelerine ilişkin anayasal reformu onaylamasının ardından çıkan olaylarda en az üç kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Pasifik Okyanusu’ndaki adada yaşanan şiddetli protesto ve yağmalara ilişkin yaptığı açıklamada, bu kişilerin ölüm nedeninin henüz belirlenmediğini, aralarında “100’e yakın” polis ve jandarmanın da bulunduğu yüzlerce kişinin yaralandığını söyledi. olaylarda.

1980’lerden bu yana en büyük iç karışıklığını yaşayan Yeni Kaledonya’da anayasa reformuna karşı protestolar, Pazartesi gecesi yerini güvenlik güçleriyle şiddetli çatışmalara bıraktı. Araçlar yakılırken, ev ve işyerleri ateşe verildi, okullar, kamu binaları ve dükkanlar yağmalandı.

Olayların ardından adaya sokağa çıkma yasağı getirildi, toplantılar yasaklandı ve havaalanı da ulaşıma kapatıldı.

Protestolar neden başladı?

Avustralya ile Fiji arasında yer alan Yeni Kaledonya, Karayipler ve Hint Okyanusu’ndan Pasifik’e kadar uzanıyor ve sömürgecilik sonrası dönemde Fransa’nın bir parçası olarak kaldı.

Fransa, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) nüfuz mücadelesi verdiği Pasifik bölgesinde stratejik önemini kaybetmek istemiyor. Bu amaçla TBMM’de uzun ve gergin tartışmaların ardından kabul edilen anayasa değişikliği, bölgesel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olanların sayısını artırıyor.

Fransa, 1998 Noumea anlaşmasında yaklaşık 300.000 nüfuslu Pasifik ada bölgesine kademeli olarak daha fazla siyasi güç verme sözü vermişti.

Anlaşmaya göre Yeni Kaledonya, Fransa ile bağları nedeniyle üç referandumda bağımsızlığı reddetti. Ancak bağımsızlık, özellikle yerli Kanak halkı arasında destek görmeye devam ediyor.

Noumea Anlaşması aynı zamanda Yeni Kaledonya’nın seçmen listelerinin 1998’den bu yana güncellenmediği anlamına da geliyor. Bu, son 25 yıl içinde anakara Fransa’dan veya başka yerlerden adaya yerleşenlerin bölgesel seçimlere katılmasına izin vermiyor.

Bu, seçme hakkına sahip nüfusun yüzde 20’sinin sandık başına gidemeyeceği anlamına geliyor. Hükümet bu yoksunluğu “saçma” olarak nitelendirirken, ayrılıkçılar seçmen sayısını artırmanın Fransız yanlısı politikacılara fayda sağlayacağından ve Kanakların etkisini azaltacağından korkuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir