Gürcistan Cumhurbaşkanı Zourabichvili: Yabancı nüfuz yasasını veto edeceğim

Gürcistan hükümeti, parlamento tarafından kabul edilen “Dış Etki Yasası”nın, ülkeyi “istikrarsızlaştırmaya çalışan zararlı yabancı aktörleri engellemek” için gerekli olduğunu iddia ediyor.

REKLAM

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili, Parlamento tarafından kabul edilen tartışmalı “Dış Nüfuzun Şeffaflığı” yasa tasarısını veto edeceğini söyledi.

Zourabichvili röportajında, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisini, ülkenin Avrupa Birliği’ne katılma hedeflerinin önünde bir engel olarak görülen bu tasarıyı desteklediği için sert bir şekilde eleştirdi.

Parlamento tarafından kabul edilen tasarıda, Gürcistan’da kurulu ve fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten kuruluşlar” olarak kaydolmaları gerektiği, aksi takdirde yaptırım riskine girilmesi gerektiği belirtiliyor.

Tasarıya göre, “yabancı gücün çıkarlarını gözeten kuruluşlar” olarak değerlendirilen STK ve medya gibi kurum ve kuruluşların, kamu siciline aynı adla kaydedilmesi gerekiyor.

Kayıt sırasında tüm gelirlerin kurum ve kuruluşlara yansıtılması gerekecektir.

Tasarıya göre kuruluşların her yıl mali beyanda bulunmaları da gerekecek.

Tasarı, Adalet Bakanlığı’na konuyu istediği zaman soruşturma, inceleme ve takip etme yetkisi veriyor. “Yabancı bir gücün” çıkarlarını gözeten bir kuruluş olarak kaydolmamak veya beyanı tamamlamamak, 25.000 Gürcistan lari (8.500 avro) para cezasıyla sonuçlanacak.

Hükümet, tasarının 3,7 milyon nüfuslu Güney Kafkasya ülkesini “istikrarsızlaştırmaya çalışan zararlı yabancı aktörleri engellemek” için gerekli olduğunu iddia ediyor.

Ancak muhalifler ve eleştirmenler, tasarının demokrasi yanlısı STK’lar ve diğer kuruluşlar üzerinde son derece caydırıcı bir etki yaratacağı konusunda uyarıyorlar.

Muhalifler, Kremlin’in çıkardığı yasalara benzerliği nedeniyle buna “Rus yasası” adını veriyor.

Zourabichvili tasarıyı veto ederek şunları söyledi: “Bu kabul edilemez bir durum çünkü Gürcistan’ın sivil topluma, medyaya ve Avrupa Komisyonu’nun tavsiyelerine yönelik tutumunda bir dönüm noktasını yansıtıyor. Bu, Avrupa entegrasyonuna yönelik politikamızla tutarlı olmayan bir tutum. Bu doğrudan AB tavsiyelerinin ruhuna ve lafzına aykırıdır.” Yapacağını vurguladı.

Başkan Zourabichvili, vetosunu geçersiz kılacak yeterli çoğunluğa sahip olan Gürcü Rüyası Partisi ile giderek daha fazla anlaşmazlığa düşüyor.

Bu arada yasayı kabul edildikten sonraki 14 gün içinde, yani 28 Mayıs’a kadar veto etmek zorunda kalacak.

Zourabichvili ve muhalifleri, tasarının Rusya’nın talimatıyla hazırlandığını öne sürerek iptal edilmesini istiyor.

Muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket, Gürcistan Rüyası Partisi’ni Gürcistan’ı Rusya’nın nüfuz alanına sokmak istemekle suçlarken, hükümet bu suçlamaları reddediyor.

Gürcü Rüyası Partisi, Rusya’da servet sahibi olan eski başbakan ve milyarder Bidzina Ivanishvili tarafından kuruldu.

Zourabichvili, tasarının tamamen iktidar partisinin inisiyatifi mi olduğunu yoksa yasanın kabulünde Moskova’nın bir rolü olup olmadığını söylemenin zor olduğunu söyleyerek, Kremlin’in Gürcistan’ın Batı yanlısı isteklerinden memnun olmadığını bildirdi.

“Moskova’nın Gürcistan’ın Avrupa Birliği yolundaki hızlı ilerlemesini takdir etmediği açık.” Zourabichvili şunları söyledi: “Avrupa bütünleşmesini desteklemek ve pekiştirmek için mümkün olan her şeyi yapmak, Anayasa tarafından bana verilen bir görevdir.” dedi.

REKLAM

Zourabichvili, “Yetkililer ülkenin beklediğini yapmıyor ve halk da ülke Avrupa’yı istediği için tepki gösteriyor. Yıl sonunda katılım müzakerelerinin başladığını görme şansını kaçırmak istemiyor.” dedi. Hükümete halkın taleplerini dikkate alması gerektiği mesajını verdi.

Gürcistan’ın geçen yıl AB’ye aday ülke statüsünü elde ettiğini hatırlatan Zourabichvili, hükümetin tam üyelik müzakerelerini başlatmak için gerekli yasaları çıkarmaya odaklanması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Zourabichvili, hükümete tepkisini şu sözlerle tamamladı:

“Parlamento, adalet reformu, yolsuzlukla mücadele organının bağımsızlığı vb. konularda masada bulunan tavsiyelerin hayata geçirilmesi için gece gündüz çalışmalı. Parlamento bizden bekleneni yapmak yerine, geçen yıl reddedilen ve yasanın yürürlüğe girdiği bir yasa üzerinde çalışıyor. Avrupalı ​​ortaklarımızın tümü bunun Avrupa değerleri ve hedefleriyle uyumlu olmadığı konusunda hemfikirdir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir