TBMM Dijital Medya Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, şunları söyledi: “TikTok meselesi Türkiye açısından bir milli güvenlik meselesidir. Paylaşımlar o kadar tuhaf ve gerçeklikten kopuk ki, bunları onaylamak mümkün değil. Komisyona göre TikTok’un kapatılması veya erişim yasağı getirilmesi konusunda herhangi bir pozisyonumuz yok.” “Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) tutumu budur. Ama komisyon başkanı olarak benim kanaatim siyaset milletle birlikte yapılır, milletimiz TikTok’un kapatılmasını istiyor.”
ÇOKLU TOPLANTILARLA KOMİSYON
TBMM Dijital Medya Komisyonu Başkanı ve AK Hatay Partisi Milletvekili Hüseyin Yayman, komisyonun çalışmalarını değerlendirdi. Yayman, komisyonun 3 yıl önce kurulduğunu anımsatarak, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Adalet Komisyonu’ndan sonra TBMM’de en fazla toplantı yapan komisyon olduğunu söyledi. Yayman, 28’inci yasama döneminde dijital ağ sağlayıcıların komisyon toplantılarına katıldığını, Google arama motorundan yetkililerin dinlendiğini ve dijital kanallarda karşılaşılan sorunların ele alındığını söyledi.
“TİKTOK’U KAPATIRSANIZ CENNETİN KAPISINI AÇARSINIZ”
Yayman, Hatay, Ankara, Adana, Mersin ve İstanbul’da görüştüğü vatandaşların TikTok’tan şikayetçi olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Ben TikTok kullanmıyorum. Beni sokakta gören insanlar şöyle diyor: ‘Bu TikTok’u kapatırsan, kapıyı da açarsın. Cennetin kapısı.” TikTok ile ilgili çok sayıda ciddi eleştiri ve şikayet var. Maalesef TikTok şeytanın avukatlığını yapıyor ve TikTok gönderileri artık toplumda nefret nesnesi haline geldi.
“BURAYI BİR ÖZGÜRLÜK ALANI OLARAK GÖRMÜYORUM”
Orada paylaşım yapacak yaşta olan ve farkındalık yaratmak adına son derece mantıksız ve saçma tavırlar sergileyen, anlamsız paylaşımlar yapan kişiler; Bunları bir özgürlük alanı olarak görmüyorum. Burayı, yerel ve ulusal değerlerden değil, insani değerlerden tamamen uzaklaşmış, evrensel değerlerden tamamen kopmuş, büyük bir yabancılaşmanın yaşandığı bir yer olarak görüyorum. Bunları kabul etmek mümkün değil.
“YAPTIKLARINI ASLA KABUL ETMİYORUM”
Bir kez daha Türkiye’deki TikTok temsilcilerine ve küresel ağ sağlayıcılara seslenmek istiyorum; TikTok’un yaptıklarını asla kabul etmiyorum. “Bu paylaşımları asla tasvip etmiyorum ve tüm şirket gibi TikTok’un da başta toplum kuralları olmak üzere Türkiye’nin ahlaki değerlerine, ahlaki değerlerine, gelenek ve göreneklerine uygun bir yayın politikası izlemesini bekliyorum” dedi.
“Mustafa Kemal ile ilgili paylaşımları asla onaylamıyorum”
Yayman, AK Parti hükümeti olarak yasak ve sansür uygulamalarına kesinlikle karşı olduklarını ancak sosyal medya platformlarının da sorumlulukları doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Yayman, son günlerde TikTok’ta paylaşılmaya başlanan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili içeriklere de tepki göstererek, şunları söyledi: “TikTok’ta Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili paylaşımları asla onaylamıyoruz, tasvip etmiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün bir değer olarak içinin boşaltılması ve yok edilmesi. Mustafa Kemal’in figürü “Trollemeyi ve trollemeyi asla tasvip etmiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin ortak değeridir ve trollemenin bu noktaya gelmesi dijital dünyanın yaşadığı krizin en önemli göstergelerinden biridir” dedi.
“TİKTOK BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR”
Yayman, TikTok’un Türkiye’nin genel ahlak kurallarına uygun bir yayın politikası uygulaması gerektiğini vurgulayarak, “TikTok meselesi Türkiye için milli güvenlik meselesidir. Milletimize kamuoyu yoklaması yapılıp yapılmayacağı sorulsa milletin yüzde 90’ı yanıt verir.” TikTok’un kapatılmasını istediğimizi söylüyoruz.” Çünkü TikTok artık kendini aşmış durumda ve etkileşim elde etmek için yapılan paylaşımlar o kadar sıkıcı, o kadar tuhaf, gerçeklikten o kadar kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. Komisyon olarak TikTok’un kapatılması veya erişim yasağı getirilmesi gibi bir tavrımız yok, burası BTK. “Ama komisyon başkanı olarak bana sorarsanız siyaset milletle birlikte yapılır. Milletimiz TikTok’un kapatılmasını istiyor ve TikTok’un mutlaka kendini toparlayıp aklını başına toplaması gerekiyor.”
“DİJİTAL TELİF HAKKI TOPLANTI AÇILIŞINDA SİPARİŞ VERİLECEKTİR”
Komisyonun yeni yasama döneminde dijital telif hakları yasası üzerinde çalışacağını vurgulayan Yayman, şöyle konuştu: “Yaz döneminde başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, İletişim Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere tüm paydaşları bir araya getirecek bir toplantı gerçekleştireceğiz. Ağustos ayı sonuna doğru bu konu üzerinde çalışan kamu kuruluşları ve “Dijital telif hakları konusunda ödevimizi yapıp yeni mecliste dosyamızı hazırlayıp Meclis açıldığında gündeme getireceğiz” dedi (DHA).