Türkiye euro bazında Avrupa’nın en ucuz ülkesi: fiyat endeksleri 2023

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Eurostat verilerine göre Türkiye, 2023 yılında Avrupa’da hanehalkı nihai tüketim harcamalarında euro bazında en düşük fiyat seviyesine sahip ülke oldu. Bir tüketici sepetinin fiyatı Türkiye’de 42 avro, Danimarka’da 143 avro

REKLAM

Eurostat verilerine göre 2023 yılında Avrupa Birliği (AB) genelinde hanehalkı nihai tüketim harcamalarına ilişkin fiyat seviyeleri büyük farklılıklar gösterdi. En yüksek fiyat düzeyi AB ortalamasının %143’ü ile Danimarka’da kaydedilirken, bu ülkeleri %142 ile İrlanda ve Lüksemburg takip etti. %135. Euro bazında bakıldığında ise Türkiye yüzde 42 ile en düşük fiyat seviyesine sahip.

Eurostat tarafından açıklanan fiyat endeksleri (PLI), Avrupa’daki mal ve hizmetlerin maliyetlerini karşılaştırmanıza olanak tanır. Bu endeksler bir ülkedeki belirli ürün ve hizmetlerin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ne kadar pahalı veya ucuz olduğunu göstermektedir.

PLI’lar ülkelerin mal ve hizmetlerinin fiyatlarını ölçerek bir ülkenin Avrupa’ya veya diğer ülke gruplarına göre fiyat seviyesini ortaya çıkarır.

Aynı mal ve hizmetlerden oluşan bir sepetin Avrupa’daki maliyetine bakıldığında Danimarka’da 143 euro (5 bin 116 lira), Lüksemburg’da 135 euro (4 bin 830 lira), Almanya’da ise 42 euro (1 bin 500 lira) olduğu görülüyor. Türkiye ödemek zorunda. Ancak Lüksemburg’da asgari ücret 2 bin 570 euro (91 bin 570 Türk lirası) civarındayken, Türkiye’de bu rakam 475,80 euro (17 bin 002 lira). Danimarka’da asgari ücret yoktur.

AB fiyat düzeyi endeksleri AB ortalamasını 100 olarak belirliyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi 100’ün üzerindeyse o ülke AB ortalamasından daha pahalı demektir. Endeks 100’ün altındaysa ülke nispeten ucuzdur.

Balkanlarda alkol ve tütün daha ucuz

2023 yılında AB’de tüketim malları ve hizmet ana grupları arasında en büyük fiyat farkı alkol ve tütün kategorisinde görüldü. Bu kategoride en yüksek fiyatı yüzde 211 ile İrlanda kaydederken, en düşük fiyatı yüzde 66 ile Bulgaristan kaydetti.

Eurostat, bu büyük fiyat farkının temel olarak ürün vergilendirmesindeki farklılıklardan kaynaklandığını belirtiyor.

Alkol ve tütün fiyatları genel olarak Balkan ülkelerinde daha düşük, İskandinav ülkelerinde ise daha yüksektir. İngiltere için elimizdeki en son veriler 2020 yılına ait olsa da %165’lik oran bu ürünlerin maliyetinin yüksek olduğunu gösteriyor. Almanya’da alkol ve tütün fiyatları AB ortalamasının (%99) biraz altında kalırken, Fransa’da bu fiyatlar AB ortalamasının %32 üzerindedir.

Avrupa’daki restoran ve otel fiyatları, en düşük ve en yüksek fiyatlar arasındaki neredeyse üç kat farkla karakterize ediliyor.

Bulgaristan, AB ortalamasının %52’si ile restoran ve otel kategorisinde en düşük fiyatlara sahip ülke olmaya devam ederken, onu %65 ile Romanya ve %72 ile Macaristan takip ediyor. En yüksek fiyatlar Danimarka’da (%152) kaydedildi, onu Finlandiya (%129) ve İrlanda (%128) izledi.

Avrupa’da giyim fiyatları 1,6 kat farkla en ucuz ve en pahalı ülkeler arasında üçüncü en büyük fiyat farklılığına sahip. Giyim fiyatlarının en ucuz olduğu ülkeler arasında İspanya (%81), Bulgaristan (%82) ve Macaristan (%88) öne çıkarken, Danimarka (%131), Çek Cumhuriyeti (%126) ve Estonya (%118) bu ülkeler arasında yer alıyor. Fiyatların en düşük olduğu ülkeler. pahalı ülkeler

Ancak giyim konusunda Türkiye önemli ölçüde farklılık gösteriyor ve AB ortalamasının yalnızca %30’unu oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir